Nyhet
20 maj 2021, 18:48 CET

Så skyddar du din skog mot granbarkborren

Förra året nådde skadorna från granbarkborren rekordnivåer och Skogsstyrelsen uppskattar att nästan åtta miljoner kubikmeter gran dödades av insekten. Hur situationen blir i år beror till stor del på vädret.

Granbarkborren är ett stort problem för många skogsägare, särskilt i sydöstra Sverige, och de senaste åren har situationen förvärrats ytterligare på grund av torka och ett varmare klimat. Men med ett antal förebyggande åtgärder kan du skydda din skog.
– De senaste åren har vi haft en förlängd vegetationsperiod på grund av klimatförändringar som lett till att granbarkborren svärmar två gånger per år istället för en gång. Just nu är det dessutom låga grundvattennivåer på grund av torra somrar flera år i rad. Det har lett till en epidemi, säger Jonas Kling, virkesköpare på Billerud.

Granbarkborren lägger ägg i friska granar och allra bäst trivs de i färska vindfällen. Larven livnär sig på kambiet och tar på så sätt bort näringstillförseln för trädet. Granar som redan är stressade av torka har ännu svårare att överleva ett angrepp. Vad kan man då göra för att skydda sin skog?
– Det viktigaste är att göra en ståndortsanpassning, det vill säga att ha rätt träd på rätt plats. Det finns anledning att öka andelen lövdominerade skogar i Sverige. Så om du har upprepade problem med granbarkborre och har möjlighet att växla över till tall eller löv, alternativt blanda löv och gran, så gör det. Och plantera inte gran på torr mark med grunda jorddjup.

Man ska också tänka på att inte utsätta granbeståndet för onödigt mycket vind och sol.
– Försök att undvika att ha exponerade hyggeskanter med gammal granskog mot söder och sydväst, där blir granarna utsatta för vind och sol vilket gör dem sårbara för angrepp.

Endast en gallring i bördig granskog

Granbarkborren angriper bara äldre träd, därför är det viktigt att vara noga med gallringen och ta hand om vindfällen direkt.
– Sträva mot att endast göra en gallring i bördig granskog under omloppstiden, helst innan skogen blivit 30 år gammal. Är skogen äldre än 45 år, eller om du har överslutna granbestånd med högt upphissade kronor, bör du istället avstå från att gallra. Man ska naturligtvis helst undvika att det blir så, men har det ändå hänt kan en gallring göra mer skada än nytta.

Att förebygga angrepp från granbarkborren är ett långsiktigt arbete, men det finns sådant du kan göra för att skydda din skog redan i år.
– Att hugga upp färska vindfällen är det bästa du kan göra. Granbarkborren angriper huvudsakligen äldre träd, så om du är orolig för ett äldre bestånd, eller om träden börjar se ynkliga ut och har slutat växa – avverka. Att hugga ner enskilda gamla härdar från förgående år med redan döda träd är hopplöst, du kommer alltid att vara steget efter.

Hur framtiden för utmaningarna med granbarkborren ser ut beror på vädret.
– Våren i år har varit gynnsam, relativt kylig och hyggligt med nederbörd. En varm och torr sommar ger problem, precis som en stormig höst med vindfällen. Så en kall och blöt sommar önskar vi skogsägare oss, i motsats till alla andra, säger Jonas.

 

Skydda skogen mot granbarkborren

  • Ståndortsanpassa: plantera rätt träd på rätt plats.
  • Plantera inte gran på torr mark med grunda jorddjup.
  • Ha inte gran på platser med mycket vind och sol.
  • Om möjligt, blanda löv och gran.
  • Gör endast en gallring under omloppstiden.
  • Ta hand om vindfällen direkt.
  • Avverka äldre bestånd som slutat växa. 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.