Nyhet
21 maj 2021, 12:52 CET

Säkerhet i skogen för dig och maskinföraren

Ta kontakt, varsla och håll avstånd. Det är de tre gyllene reglerna för säkerhet i skogen då arbete utförs.

Det är mycket viktigt att både skogsägare och maskinförare har god kommunikation när de möts i skogen och arbete håller på att utföras – för säkerhetens skull. Johanna Ydringer, funktionsansvarig för arbetsmiljö på Billerud Skog berättar om vikten av säkerhetstänkande i skogen.

– När man som skogsägare befinner sig vid en skogsmaskin, under exempelvis en avverkning på den egna fastigheten, då är säkerheten A och O. Skogsägare och även allmänheten kan dyka upp oannonserade, utan vare sig förvarning eller reflexkläder och maskinföraren får svårt att upptäcka vad som händer och det kan lätt ske en olycka, säger Johanna Ydringer.

Hur stor är olycksrisken vid avverkningsarbeten i skogen?
– Omfattningen på problemet är inte så stort men risken är desto större. Det har genom åren förekommit incidenter med privatpersoner. Skogsägarna brukar generellt sett vara mycket bra på att ta och hålla kontakten med de maskinlag som är ute på fastigheten, men om det kommer någon som inte är bekant med de här stora maskinerna så kan de i värsta fall få ett träd på sig.

Finns det andra olycksrisker?
– Kommer man alltför nära kan man bli påbackad eller till och med få kranen på sig, skördarföraren kör ju och tittar rakt fram med fokus på träden.

Hur ska man tänka för att undvika risker och skapa säkra möten?
– Man ska se till att man har numret till entreprenören och ringa och meddela att man vill komma och titta. Trots att man anmält att man kommer måste man ändå hålla ett säkerhetsavstånd på mellan 70 och 90 meter när man väl är på plats. När maskinen är avstängd så kan man gå fram men tänk på att aldrig gå mot en maskin framifrån, det är ju åt det hållet som föraren jobbar med kranen. Bär varselkläder i form av en jacka eller keps i starka färger.

Har skogsägaren skyldighet att informera allmänheten om arbeten i sin egen skog?
– Nej, det är vi eller entreprenören som gör det, man skyltar att man håller på med arbete i området. Det är däremot alltid en god idé att berätta för sina grannar att jobb ska utföras, även om det inte är i närheten av där allmänheten vistas. Det är viktigt för arbetsmiljön att både skogsägarna och entreprenörerna kan känna sig trygga. Skogsägarna är alltid välkomna att höra av sig till oss för att diskutera om hur man kan informera om skogsarbete.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.