Nyhet
21 feb 2019, 16:05 CET

Ny maskinteknik för ökad skonsamhet

Nya, skonsamma skogsmaskiner ska utvecklas för att uppnå ett mer hållbart skogsbruk. Satsningen är ett gemensamt projekt inom skogsbranschen.

Skogsnäringen utreder tillsammans med maskintillverkaren Komatsu Forest möjligheten att utveckla skonsamma skogsmaskiner, som med lågt marktryck ger mindre markpåverkan i skogen och bättre förarkomfort. Maskinen ska även ge ökad produktivitet och ett jämnare virkesflöde till industrin sett över året.
– Billerud går in i projektet då vi ser möjligheten att få fram en skogsmaskin som både är skonsam för människor och mark samtidigt som den är mera effektiv. Vi bedömer att tiden och tekniken är mogen för att göra en storsatsning som kan leda till ett lyckat resultat, säger Göran Andersson, skogschef på Billerud.

Ny generation skogsmaskiner


Det första steget i projektet består av en förstudie där man tillsammans skapar en gemensam målbild. Förstudien kommer att bestämma grunden för hur en konceptmaskin kan se ut och när en eventuell serieproduktion kan ske. Om allt går enligt plan beräknas en konceptmaskin vara klar 2020.
– Projektet handlar om att utveckla en ny generation skogsmaskiner för ett mer hållbart och skonsamt skogsbruk. Tillsammans med skogsföretagens gedigna kunskap i hur man bedriver skogsbruk och vårt teknikkunnande ser vi en stor potential i projektet, säger Erik Nilsson, chef för utveckling på Komatsu Forest.

För att ta fram maskinen kommer olika tekniker att utvärderas. Målsättningen är att kunna använda maskinen året runt, med en väsentligt lägre markpåverkan än befintliga maskiner. Därefter är målsättningen att vidareutveckla det tekniska konceptet och applicera det även på skördare och skotare.

Klimatförändringarna påverkar möjligheterna att bedriva ett hållbart skogsbruk, eftersom det blir kortare perioder av tjälad mark vilket gör maskinutvecklingen till ett av skogsbrukets viktigaste utvecklingsprojekt med målet att uppnå mindre markpåverkan, jämnare virkesflöde och en bättre arbetsmiljö för förarna i maskinen.

 

Centipede


Samarbetet är unikt i sitt slag då alla de stora skogsföretagen i Sverige står bakom projektet och på så sätt bidrar i teknikutvecklingen för ett hållbart skogsbruk. Projektet har fått namnet Centipede (som betyder tusenfoting).

Deltagare i projektet: SCA, Holmen, Sveaskog, Norra Skogsägarna, Södra, Mellanskog, Norrskog, Bergvik Skog, Stora Enso, Billerud och Komatsu Forest.

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.