Nyhet
9 okt 2020, 9:20 CET

Digitalt avverkningskontrakt

Sedan september kan du som skogsägare signera dina avverkningskontrakt digitalt – en effektiv lösning som sparar mycket tid, framför allt när fastigheten har många delägare.

Möjligheteten att signera avverkningskontrakt digitalt är nu på plats. Nästa steg är att realisera ett kontrakt som upprättas med virkesköparen på plats, direkt i mobilen. Dessutom står skogsägarwebben och skogsägarappen inför en modernisering.

I början av september infördes möjligheten att med bank-id eller pinkod signera avverkningskontrakt digitalt, en efterlängtad lösning som förväntas förenkla pappersarbetet kring skogsägandet – inte minst för fastigheter med många delägare.
– Tidigare har man varit tvungen att skriva ut kontraktet och sedan skicka till alla delägare för påskrift, är man många blir det väldigt tidskrävande. Genom digital signering sparar vi inte bara tid utan också papper, porto och administrationskostnader, säger Charlotta Löfgren, verksamhetsutvecklare inom fältköp på Billerud Skog.

Mobil lösning nästa steg

Med digital signering får man dessutom tillgång till det påskrivna kontraktet direkt, genom en pdf med ett certifikat som bekräftar signaturerna. Så fort alla har skrivit under finns kontraktet på skogsägarwebben. På sikt är ambitionen att skapa en helt mobil lösning, där även själva kontraktet kan upprättas i mobilen.
– Vi tittar just nu på möjligheten att virkesköparen ska kunna skapa kontraktet på plats i skogen och få det påskrivet redan där. Det blir en helt mobil lösning, som vi hoppas ska vara enkel och smidig för alla, säger Charlotta.

Utveckling av digitala tjänster

Arbetet med de digitala kontrakten är en del i en större satsning, där man just nu också håller på att utveckla, modernisera och förbättra flera av Billerud Skogs andra digitala tjänster.
– Att förbättra de digitala lösningar som vi erbjuder skogsägare är ett ständigt pågående arbete, men vi kommer nu att göra ett litet större omtag för att modernisera och utveckla bland annat skogsägarwebben och skogsägarappen.

Det första steget i detta arbete, möjligheten till digital signering av avverkningskontrakt, har mottagits väl.
– Vi har redan hunnit skriva ett antal kontrakt med den nya metoden. Det har fungerat smidigt och varit enkelt att hantera för alla inblandade. Vi har fått ett väldigt positivt mottagande, säger Charlotta.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.