Nyhet
10 dec 2018, 13:21 CET

Skogsägande och skatter

Hur ska du tänka kring skatterna för ditt skogsägande inför årsskiftet? Så svarar Jonas Jonasson, skogsekonom på Areal.

Rådet från Jonas Jonasson, skogsekonom på Areal, är tydligt:
– Sätt först mål med skogsägandet och ta ekonomiska beslut utifrån det.

Jonas Jonsson hjälper många skogsägare med ekonomin kring skogsfastigheter, inte minst kring årsskiftet.
– Skattesystemet är komplicerat för skogsägare med mycket att ta hänsyn till. Många tror att de måste göra investeringar innan nyår för att inte behöva betala för mycket i skatt. Det skapar bara stress och ibland nästan panikartade åtgärder som inte blir bra i längden. Då är det bättre att i lugn och ro bestämma sitt mål och planera ekonomin det kommande året.

– Det är till exempel inte tvunget att göra ett preliminärbokslut innan årsskiftet för att inte få för hög skatt. Det går oftast lika bra att hantera det i deklarationen året därpå. Dessutom är skattesystemet förlåtande och det går att skjuta viss skatt framför sig med skogskonto och neutral företagsbeskattning, där expansions- och periodiseringsfonder är två av de verktyg som finns till hands.

Jonas menar att ingen skogsägare räddar resultatet genom provbokslut i slutet av året.
– Då är det bättre att se över det ekonomiska läget vid halvårsskiftet och ta beslut om åtgärder för hösten, inte vänta tills december.

Rådgivning en klok investering

Fler och fler skogsägare tar hjälp med ekonomin kring sin skogsfastighet. Kanske inte med redovisning, men med ekonomisk rådgivning som påverkar ägandet.
– Om man inte behärskar det ekonomiska kring skogsägande är det en klok investering att ta hjälp av en rådgivare. Då riskerar man inte att gå på gungfly, utan får fast mark under fötterna.
– Skogsbruk är speciellt. Även om man inte har planerat att få några intäkter under året så kan man på grund av en skogsskada eller att en god skogskonjunktur gör att man själv väljer att göra en avverkning i slutet av året, få en större summa på kontot. Då gäller det att veta hur man ska förhålla sig till en sådan situation.

Det viktigaste tål att upprepas:
– Ta först ställning till vad du ska ha din skogsfastighet till och hur du ska nå dit. Agera sedan ekonomiskt utifrån det.

 

Råd och tips från Jonas Jonasson


• Vänta med att sätta in på skogskontot tills du gör deklarationen.
• Se till att få skogsintäkten på rätt år om du har förvärvat en skogsfastighet och har för avsikt att använda skogsavdrag.
• Om du har köpt skogstjänster av ett utländskt företag, tänk då på att momsen ska redovisas i februari 2019, inte i maj.

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.