Nyhet
6 apr 2020, 13:41 CET

Skogsbranschen relativt opåverkad av coronapandemin

Skogssektorn har hittills klarat sig relativt bra i det utsatta läge som samhället befinner sig i på grund av sjukdomen covid-19.

Än så länge producerar skogsföretagen i ganska normal omfattning och det gäller även oss på Billerud. Som tillverkare av förpackningsmaterial för bland annat livsmedel, hygienartiklar och medicinska förpackningar har efterfrågan än så länge varit stabil på våra produkter.

Billeruds skogsdirektör Uno Brinnen kommenterar läget:
– Ljuspunkten är att vi producerar förpackningsmaterial för konsumentvaror som det alltid kommer att finnas en efterfrågan på. Men vad som kan hända på längre sikt när det mesta bromsas in i Europa, är i dagsläget svårt att sia om. Vi förbereder oss för att kunna parera även svårare tider.

Hittills har branschen märkt av problem för sågverken att kunna leverera till industrin på grund av containerbrist. Containrar har fastnat i Kina där mycket av produktionen stått still. Detta är en situation som nu börjar förbättras och containerflödet har kommit igång igen.

– Containerbrist och sågverk som bromsar in är ett problem som branschen kan komma att behöva förhålla sig till igen. Andra problem som kan dyka upp är att vi får svårt med personalresurser för plantering på grund av stängda gränser i EU. Vi planerar för att tidigarelägga viss plantering med svenska plantörer eller att omfördela resurser från till exempel röjningsarbete till den plantering som måste ske nu på våren. Men i dagsläget tror vi att det kommer att lösa sig även med plantörer från EU, säger Uno.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.