Nyhet
12 okt 2018, 14:55 CET

Skonsamt skogsbruk ger renare vatten

Rent vatten är viktigt för människor och djur. I det brukade skogslandskapet krävs mer hänsyn omkring de små bäckarna som är själva kapillärerna i landskapet.

Please accept Marketing cookies to view this content.

Smartare metoder för att undvika körskador och bättre kantzoner längs vatten är frågor som forskarna nu inriktar sig på.

Viktigt vid skogsbruk

– Småvatten i våra skogar utgör livsnerven i vår natur. Påverkar vi dem negativt påverkas även vattnen nedströms negativt, säger Caroline Rothpfeffer, hållbarhetschef på Billerud Skog. Därför är det viktigt att vi hela tiden lär oss mer om hänsynen omkring våra vattendrag. Och för de som jobbar praktiskt i skogsbruket är förståelsen för varför vi lämnar hänsyn viktig. Det ökar motivationen för att göra rätt. Jag tycker att Future Forests film på ett bra sätt lyckas förmedla just den förståelsen.

Filmen är framtagen inom ramen för FutureForests, ett forskningsprogram i samarbete mellan SLU, Umeå universitet och Skogforsk.

I år har tre av filmerna inom ramen för FutureForests nominerats till Publishingpriset, ett pris för lovvärd redaktionell kommunikation. Filmerna har tidigare belönats vid filmfestivaler i Cannes och Hamburg.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.