Nyhet
26 mar 2019, 13:13 CET

Skydda dig mot granbarkborren

Granbarkborren är den värsta skadeinsekten i svenska skogar. Så här ska du skydda dig mot granbarkborren.

 

– En föryngringsavverkning är den bästa medicinen. Det löser större delen av problemet, säger Niklas Gustafsson, virkesköpare på Billerud.

Det finns 90 arter av barkborrar i Sverige. Ett 30-tal kan leva på gran, men granbarkborren är den enda som dödar stora friska granar.


– Angrepp från granbarkborre kan identiferas året runt. Men det gäller att komma nära ett träd för att upptäcka ett färskt angrepp. Det syns bland annat på borrmjöl på stammarnas solsida, mintgröna barr på marken och kåda som är granens försvar mot angrepp. Kådan ser ut som tårar på stammen. Upptäcker man angreppet i ett tidigt skede kan det räcka med att avverka de angripna träden och träd runtomkring. Är angreppet långt gånget är det bara omfattande åtgärder som hjälper, till exempel en föryngringsavverkning.

Skydda dig mot granbarkborren – högsäsong maj till augusti

Maj till augusti är högsäsong för granbarkborren. Den gillar värme, kommunicerar med dofter och angriper främst äldre granskog (60 år och uppåt) som har lägre motståndskraft än yngre bestånd.


– När angreppet har skett är det högsta prioritet att göra en föryngringsavverkning och få ut timret ur skogen så fort som möjligt. Då ökar möjligheten att skydda intilliggande bestånd från framtida angrepp, säger Niklas.

Stora värden står på spel på grund av granbarkborrens angrepp.

– Med fler skogsbilvägar ökar tillgängligheten till skogen och markägarna kan upptäcka angrepp tidigare, säger Niklas.

Det tar upp till sex veckor att få en avverkningsanmälan godkänd. Om barkborrens angrepp gör att en avverkning bli akut kan man lämna in en dispensanmälan. Den godkänns ofta tidigare än inom de lagstiftade sex veckorna och då kan avverkningen påbörjas direkt.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.