Nyhet
25 maj 2020, 15:38 CET

Sommar i skogen

Äntligen är den underbara sommaren här och många passar på att ta semester. Men glöm inte att inventera din skogsfastighet under den varma årstiden.

Inventera vårens planteringar

Plantorna har förhoppningsvis börjat växa till sig och det är dags att titta efter skador från snytbaggen och torkade plantor. Stödplantering och slyröjning är två viktiga insatser för att skogen ska kunna växa till sig ordentligt. I ungskogarna kan du röja året om, men tall med skorpbark rekommenderas att röjas under försommaren och grövre granvirke, 10 centimeter i diameter, under sensommaren.

Besiktiga granbeståndet

När dagstemperaturen stiger över 18 grader svärmar granbarkborren och angriper nya träd. Genom att inventera skogen var fjärde vecka kan du upptäcka angrepp tidigt. Titta extra noga på granar i närheten av redan angripna bestånd och stormfällda träd. Gula barr, avfläkta stammar och rödbrunt barkborremjöl runt stammarna kan vara tecken på angrepp. Prata gärna med din virkesköpare för att få råd och hjälp.

Se över vägar och rågångar

Långa och milda vintrar ställer högre krav på hållbara skogsbilvägar. Sommaren är en bra tid för dig som skogsägare att se över bärlagret, rensa dikessystemen och underhålla trummorna. Väl underhållna vägar underlättar för transporter året om (utom vid tjällossning) och minskar risken för framtida markskador. Passa också på att märka upp rågångar, så att gränsmarkeringen blir tydlig inför kommande röjningar och höstens avverkningar.

 

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.