Nyhet
26 maj 2021, 14:11 CET

Sommar i skogen

Den sköna sommaren är en bra tid att bege sig ut i skogen – granbarkborren och vinterns framfart kräver sin tillsyn. Här följer aktuella tips och viktiga datum.

Forsla ut skadat virke
Våren och sommaren är högsäsong för granbarkborren och under maj till augusti orsakar den färska skador på granarna. Färska skador upptäcks bäst på nära håll. Sök efter borrmjöl vid stambasen på stående träd, gnagmjöl i barkfickorna och avfläkt bark. I

Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands och Västernorrlands län samt Transtrand, Idre och Särna distrikt ska virke som avverkats eller skadats före den 15 juni forslas bort senast den 15 juli och för perioden 15 juni till den 15 juli ska det forslas bort senast den 15 augusti.

I Gävleborgs och Dalarnas län (utom Transtrand, Idre och Särna distrikt samt alla län söder därom) ska virke som avverkats eller skadats före den första juni forslas till skogsindustri eller större virkesterminal senast den första juli. Har det skadats eller avverkats under juni ska det forslas bort senast den första augusti och under juli ska det forslas bort senast första september.

Besiktiga skogen
Den snörika vintern kan ha orsakat toppbrott på träden. Stambrottet är en inkörsport till röta och skadeinsekter som riskerar att sänka kvaliteten på framtida bestånd. Om skogen ska röjas eller gallras ska man ta de skadade träden i första hand. Tid för väg Sommaren är rätt tid att se över fastighetens skogsbilvägar och även anlägga nya vid behov. Bra underhållna vägar höjer värdet på skogsfastigheten och underlättar transporter året om

Tid för väg
Sommaren är rätt tid att se över fastighetens skogsbilvägar och även anlägga nya vid behov. Bra underhållna vägar höjer värdet på skogsfastigheten och underlättar transporter året om.

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.