Nyhet
31 maj 2022, 15:18 CET

Sommartips för skogsbruket

Snart är sommaren här och med den aktiviteter som plantering och röjning. Skogsvårdsledaren Stig Lundgren på Billerud i Österby delar med sig av sina bästa tips inför sommarens skogsbruk.

Ska du plantera?
Om du har fått plantor finns det några saker att tänka på innan de kan sättas i jorden.
– Frysta plantor (täckrotsplantor med jord runt rötterna) måste tinas upp helt innan de kan planteras. Annars kan rötterna inte ta upp vatten när de kommer ner i jorden och börjar växa, säger Stig.
 
Förvara plantorna i kartonger med lufthål tills de tinat, släpp in ljus först efter upptining och förvara alltid plantorna på skuggig plats.
– Plantera så snart som möjligt efter det att de har tinat upp. Om plantorna känns torra måste de vattnas före planteringen.
 
Röj på försommaren
Att röja på försommaren innan vegetationen har tagit full fart och begränsar sikten i beståndet går enklare.
– Omkring fem år efter plantering kan det vara dags för en första åtgärd där sly som växt upp röjs bort och barrplantor ställs isär så att de får tillräckligt med utrymme att växa, säger Stig.
 
Se upp för granbarkborren
När dagarna blir varma svärmar granbarkborren. Stig tipsar om att vara uppmärksam på tidigare angrepp och granar som är i dålig kondition då dessa är utmärkta yngelplatser för granbarkborren.
– Titta efter ett fint mjöl på barken eller vid granens fot, det är tecken på angrepp. Riktigt varma och torra somrar utsätter granen för stress och ger dem sämre motståndskraft mot granbarkborren. Det är därför viktigt att skogen är i bra skick innan värme kommer.

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.