Nyhet
16 feb 2022, 14:46 CET

Specialsortiment kan ge en bra affär

Specialsortiment är rundvirke av extra hög kvalitet, efterfrågat av delar av förädlingsindistrin. Om du har knivfura, stamblock eller stolp i ditt bestånd kan du göra en bra affär.

Vissa specialsortiment kan ge upp till 80 procent bättre betalt än normala timmersortiment, och har ett avsevärt högre värde än normaltimmer och massaved.
– På beståndsnivå kan skillnaden bli 10–30 procent högre värde beroende på trädslagsblandning, kvalitet och om det finns en köpare av specialsortiment, säger Jonas Linblom, virkesköpare på BillerudKorsnäs. Tack vare specialsortimentet ökar virkesutbytet och därmed virkesvärdet.

Vem avgör om det finns specialsortiment i ett bestånd?
– Det gör en virkesutsynare på det företag som arbetar med specialsortimenten. De märker ut de bästa träden med högst kvalité, vilket säkerställer att rätt träd alltid plockas ut, säger Jonas. Specialsortimentet utgörs av klass 1 tall, den högsta kvaliteten. Finast är knivfura som tidigare blev svarvtimmer, men nu används till snickeriprodukter med extra höga kvalitetskrav. Näst finast är stamblock som bland annat blir fönster, dörrar och lister. Stolp räknas också till specialsortimentet och förädlas till bland annat ledningsstolpar.
– Stolp behöver inte vara rena från kvistar, men de behöver vara raka. Då kan de ge ett högre netto än vissa timmersortiment.

Hur är medvetenheten om olika specialsortiment bland skogsägarna?
– De flesta känner till stamblock och vad det innebär. Även om det finns viss kunskap rekommenderar jag att höra av sig till oss för att få en bedömning av beståndet, säger Jonas och avslutar:
– Specialsortimenten har ett högre värde än timmer. Mervärdet är grädde på moset och höjer nettot för skogsägaren.

Läs mer

Nyhet
22 jun 2022

Hög virkeskvalitet i Lettlands lövskogar

Till industrins massaprocess behövs särskilda lövfiber. BillerudKorsnäs lettiska verksamhet förser de svenska bruken med den finaste kvalitet av...
Nyhet
31 maj 2022

Sommartips för skogsbruket

Snart är sommaren här och med den aktiviteter som plantering och röjning. Skogsvårdsledaren Stig Lundgren på BillerudKorsnäs i Österby delar med...
Nyhet
30 maj 2022

Aktivt skogsbruk en klimathjälte visar ny rapport

De senaste 30 åren har skogsbruket och produkter från skogen bidragit med en ökad klimatnytta på 46 procent. Nu fastställs den svenska skogens...