Nyhet
16 feb 2022, 14:46 CET

Specialsortiment kan ge en bra affär

Specialsortiment är rundvirke av extra hög kvalitet, efterfrågat av delar av förädlingsindistrin. Om du har knivfura, stamblock eller stolp i ditt bestånd kan du göra en bra affär.

Vissa specialsortiment kan ge upp till 80 procent bättre betalt än normala timmersortiment, och har ett avsevärt högre värde än normaltimmer och massaved.
– På beståndsnivå kan skillnaden bli 10–30 procent högre värde beroende på trädslagsblandning, kvalitet och om det finns en köpare av specialsortiment, säger Jonas Linblom, virkesköpare på Billerud. Tack vare specialsortimentet ökar virkesutbytet och därmed virkesvärdet.

Vem avgör om det finns specialsortiment i ett bestånd?
– Det gör en virkesutsynare på det företag som arbetar med specialsortimenten. De märker ut de bästa träden med högst kvalité, vilket säkerställer att rätt träd alltid plockas ut, säger Jonas. Specialsortimentet utgörs av klass 1 tall, den högsta kvaliteten. Finast är knivfura som tidigare blev svarvtimmer, men nu används till snickeriprodukter med extra höga kvalitetskrav. Näst finast är stamblock som bland annat blir fönster, dörrar och lister. Stolp räknas också till specialsortimentet och förädlas till bland annat ledningsstolpar.
– Stolp behöver inte vara rena från kvistar, men de behöver vara raka. Då kan de ge ett högre netto än vissa timmersortiment.

Hur är medvetenheten om olika specialsortiment bland skogsägarna?
– De flesta känner till stamblock och vad det innebär. Även om det finns viss kunskap rekommenderar jag att höra av sig till oss för att få en bedömning av beståndet, säger Jonas och avslutar:
– Specialsortimenten har ett högre värde än timmer. Mervärdet är grädde på moset och höjer nettot för skogsägaren.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.