Nyhet
2 apr 2019, 10:19 CET

Stor försiktighet inför brandsäsongen

Förra sommarens skogsbränder fick stora konsekvenser för hela samhället, inte minst för skogsägare. Med en större noggrannhet i riskbedömningarna förbereder man sig för årets torra månader.

De vanligaste orsakerna till bränder i skog och mark är blixtnedslag och gnistor från tågräls.


Den torra och varma sommaren 2018 resulterade i fler än 6,000 skogsbränder. Totalt förstördes 25,000 hektar skog. Gävleborgs län, Jämtland och Dalarna drabbades särskilt hårt av omfattande och svårsläckta bränder. De vanligaste orsakerna till bränder i skog och mark är blixtnedslag och gnistor från tågräls. Skogsbruket står bara för ungefär en procent av bränderna, och satsade under 2018 uppemot 500 miljoner kronor på brandförebyggande åtgärder.
– Regeringens utredare lovordade nyligen skogsbruket för vårt försiktiga förhållningssätt, men vi har naturligtvis tagit lärdom av det som hände förra året och frågat oss om vi kan göra ännu mer, säger Lars Bergman, verksamhetsutvecklare på Billerud.

Nya åtgärder för att förebygga bränder

Man vidtar nu åtgärder för att vara ännu mer effektiv i det förebyggande arbetet. I år kommer man framför allt att göra en mer detaljerad bedömning av förhållandena i marken och luften. I nuvarande prognoser finns en noggrannhet på 11 kvadratkilometer. På längre sikt kan det bli möjligt att med hjälp av lokala väderstationer få prognoser som speglar förhållanden i just det område man vill arbeta.
– Vi strävar ju efter att i så stor utsträckning som möjligt hålla produktionen igång och då behöver vi kunna göra lokala brandriskbedömningar. Vi kommer att jobba för att få ännu mer exakta bedömningar i år, säger Lars.

Alla maskinentreprenörer har dessutom utbildning i brandrisk, alla fordon är utrustade med brandsläckare och vid behov används brandvakter.
– Arbete med maskiner innebär alltid en risk. Under 2018 övervakades 100,000 timmars maskinarbete i skogen av brandvakter.

Som enskild skogsägare kan det vara bra att ha marginal i planeringen av sitt skogsbruk så att man inte behöver göra åtgärder när det är som varmast.
– Av praktiska och ekonomiska skäl kan det vara svårt att styra om sitt skogsbruk och eftersom det handlar om väder är det för tidigt att säga hur den här sommaren kommer att bli. Men rådgör med din virkesköpare och lägg upp en plan med lite marginal om maskinerna skulle vara tvungna att stå någon period vid ytterligare en varm och torr sommar, säger Lars.

De som blev drabbade av bränder 2018 kan i vissa fall söka bidrag för fördyrade åtgärder i sin skog till följd av brandskador. Skogsstyrelsen administrerar bidraget, läs mer på deras hemsida.

 

Brandrisk – att tänka på

– Se till att din försäkring täcker brand.
– Rådgör med din virkesköpare och försök styra arbete till säkrare perioder.
– Se till att vägar är framkomliga för räddningstjänsten.
– Räddningstjänsten släcker en eventuell brand, men lämnar sedan över bevakningen efteråt till markägaren. Skaffa dig rätt kunskap för att bevaka.

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.