Nyhet
20 dec 2018, 9:48 CET

Stort intresse för skogen

Intresset för råvaran skog är stort. Malin Ljung Eiborn, hållbarhetsdirektör på Billerud, beskriver varför.

Utvecklingen inom skogsindustrin och skogsbruket hänger i allra högsta grad ihop med det som händer i omvärlden, både globalt och i vårt närområde Sverige.

De senaste åren har klimatfrågan drivit en stor del av utvecklingen. Behovet av nya hållbara och innovativa lösningar blir större och större. På Billerud ser vi att kunderna är intresserade av och har en hög förväntan på oss vad gäller hållbarhet.

Skogens råvara är klimatsmart, binder koldioxid och hjälper oss 
att ersätta fossila material. Det pågår forskning kring och utveckling av flera nya lösningar där skogens råvara spelar en central roll.

Skogen kan ersätta fossila material

Samhället vill bort från allt fossilt så långt det går inom energi, bränsle, kemikalier, förpackningar, husbyggen, etc. Att kunna ersätta plasten är exempel på en viktig uppgift för skogen. En annan uppgift är att bidra till smarta förpackningar.

Tillsammans med Uppsala universitet utvecklar Billerud ett pappersbatteri där ett material som leder elektricitet i cellulosa kan sättas in i olika typer av förpackningar. Pappersbatteriet kan bland annat användas som energibärare eller vara en källa till information om hur en förpackning har transporterats och i vilket skick produkten i förpackningen är. Till exempel finns det livsmedel eller mediciner som inte får bli för varma under en transport och en smart förpackning kan ge information om att kylkedjan inte har brutits.

Det finns inga gränser för intresset för skogens råvara. För oss på 
Billerud är det viktigt att använda den så effektivt som möjligt. Vi har egen bioenergi på bruket. Vi tar till vara alla delar av trädet i alla dess förädlingsstadier – inget ska gå till spillo.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.