Nyhet
1 apr 2020, 10:49 CET

Våren i skogen

Våren är startskottet på en ny säsong för skogen och den bästa tiden för dig som skogsägare att inventera din skogsfastighet, plantera nya träd och märka upp rågångar.

Våren är en skön tid att njuta av en kaffe i skogen.

När tjälen släppt ur marken är bästa tiden för att sätta nya plantor. Marken har gott om vatten och jorden har legat till sig efter höstens markberedning.

– Våren är den bästa tiden att sätta nya plantor, men börja inte för tidigt. Är marken frusen har rötterna svårt att ta upp vatten och plantorna torka i vårsolen, säger Patrik Hellblom som är köpdistriktchef i Södra Svealand på Billerud.

Titta efter granbarkborreangrepp

Varmare tider innebär att granbarkborren vaknar till liv och ligger i startgroparna att svärma vidare till nya träd. Det är därför hög tid att inventera granbeståndet och titta efter gamla och färska angrepp.

– Första tecken på ett granbarkborreangrepp är borrmjöl runt stammarna och många små hål i barken, medan rostbruna träd kan vara tecken på fjolårets angrepp. Fråga gärna din virkesköpare om råd om du upptäcker skador på träden, fortsätter han.

Investera i bra skogsbilvägar

Våren är också en bra tid för att planera inför kommande avverkningar. Genom att se över dina skogsbilvägar minskar risken för framtida körskador.

– Att se över bärigheten på skogsbilvägar är en bra investering för framtiden. Det gör att vägarna håller för tunga transporter även när marken är mycket blöt som den varit denna vinter, säger Patrik.

Märk upp rågångar

Efter en lång vinter kan gränsmarkeringarna mellan skogsfastigheterna blivit skymda. Prata gärna med din markgranne och gå ut tillsammans för att markera var gränserna går.

– Tydliga gränsmärken underlättar när det är dags för avverkning. Passa på att röja bort sly tillsammans och markera upp gränsen tydligt med band eller färg, tipsar Patrik.

 

Läs mer

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.