Nyhet
22 jan 2020, 16:35 CET

Den milda vintern påverkar skogsbruket

Den milda vintern påverkar skogsbruket negativt. Men med rätt planering och maskiner har flödet till industrin fungerat förhållandevis bra.

Långa perioder med plusgrader har medfört att tjälen inte satt sig i marken vilket ställt till problem för skogsbruket. Normalt sett brukar avverkningar pågå för fullt i landets mellersta delar så här års. Men den varma vintern, med långa perioder av regn, har gjort marken för mjuk. Vissa enskilda avverkningar har fått skjutas upp till senare tillfälle.

– Vi planerar alltid för att göra den minsta möjliga påverkan på mark och vatten. Våra produktionsledare gör just nu ett stort jobb med att försöka hitta lämpliga trakter att köra på så att marken inte ska skadas, säger Ola Hallberg, produktionschef på Billerud Skog.

Tjällossning gör marken för mjuk

En kall vinter har flera fördelar vid avverkning. Tjälen går djupt ner i marken och på fuktiga blöta marker blir bärigheten betydligt bättre. Ett tjockt snötäcke kan också underlätta för maskiner att ta sig fram i skog med stenig terräng.

– Det stora problemet uppstår när vädret växlar mellan milt och kallt väder, vilket gör att vi får tjällossning som gör marken ännu mjukare. Eftersom industrierna behöver virke året runt är utmaningen för våra produktionsledare att bedöma vilka trakter som kan avverkas nu och vilka som måste vänta, fortsätter han.

Den milda vintern har även ställt till det för åkarna som har svårt att komma ut med tunga lastbilar i skogen. Ett tips till skogsägare för att förebygga vägskador är att ge sig ut och inspektera sina skogsbilvägar.

– För att minska vägskador och underlätta avverkningar under vintern gäller det att ha vägar med hög bärighet som är bra underbyggda och väl grusade. Att satsa på bra skogsbilvägar från början är en bra investering och blir i längden billigare än att lappa och laga.

Kör med skonsammare maskiner

I väntan på minusgrader har Billerud ändå kunnat jobba på bra med avverkningarna. Dels tack vare skonsammare maskiner med breda band och flera hjul som ger bättre bärighet på mjuk mark.

– Med rätt planering och bra maskiner har vi kunnat hålla avverkningarna igång trots det milda vädret. Men det är klart att en längre period med snö och tjäle skulle underlätta jobbet i skogen, avslutar Ola.

 

Nyheter

Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.
Nyhet
31 jan 2024

Extrem kyla utmanande för skogsbruket

Vinterns tjäle skapar fina förutsättningar för skogsbruk samtidigt som kyla och snö kan vara besvärligt för den som ska arbeta i skogen.