Nyhet
26 apr 2019, 11:03 CET

Vi är en del av lösningen

Joakim Svahn, trainee och produktionsledare på Billerud Skog, berättar om varför han sökte sig till skogsindustrin.

Ett aktivt och hållbart skogsbruk är en av lösningarna på klimatfrågan. Forskning visar att en skog som växer och brukas, binder mer koldioxid än en gammal som bara står.

Det är spännande tider inom skogsindustrin! Att få arbeta i en tid när den traditionella svenska skogliga basnäringen kombineras med nya tekniska innovationer i symbios med hållbart skogsbruk är enormt inspirerande och häftigt.

Jag är en relativt nybakad student som studerat nationalekonomi och naturresurshantering i Sverige, Norge och Japan. Skogen har alltid funnits nära och jag tar gärna på mig skidorna eller joggingskorna för en runda. Favoritplatsen ligger djupt inne i de värmländska skogarna. Jag började på Billerud Gävle på en tjänst som består till hälften av traineeutbildning och hälften produktionsledning på skogsavdelningen. Inom traineeutbildningen får jag chansen att lära mig hur hela värdekedjan – från planta till färdig produkt – fungerar.

Joakim Svahn, trainee och produktionsledare på Billerud Skog, berättar om varför han sökte sig till skogsindustrin.

I skrivande stund skiftarbetar jag på produktionsanläggningen i Gävle på de olika avdelningarna. I mitt jobb som produktionsledare ser jag till att planerade områden inom Uppland avverkas och att virket kommer till industrin. Det var kanske inte självklart att jag skulle söka mig till jobb inom skogsnäringen. Men när jag pluggade om hur man kan hantera naturresurser på ett hållbart sätt, började jag intressera mig för detta. Ett aktivt och hållbart skogsbruk är nämligen en av lösningarna på klimatfrågan. Forskning visar att en skog som växer och brukas, binder mer koldioxid än en gammal som bara står. Råvaran fiber hjälper oss också att ersätta fossila produkter med förnybara. Det blir en dubbel vinst där hållbarhet och lönsamhet går hand i hand. Genom att använda resurserna smart och låta tillväxten vara högre än avverkningen kan vi bygga en biobaserad ekonomi, tillsammans med kunder och samhället i stort. Det är just i detta jag finner en otrolig energi, att varje dag få möjlighet att bidra till en bättre morgondag för såväl bolaget som de många människorna.

 

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.