Nyhet
2 nov 2021, 16:39 CET

Planera inför årsskiftet

Inför årsskiftet finns det flera saker du som skogsägare kan tänka på för att underlätta kommande deklaration och förbättra din skogsekonomi.

Framförhållning är A och O när det gäller skogsbruk, både vad gäller åtgärder i skogen och ekonomisk planering.
– Regel nummer ett är att ha koll på alla utgifter och kvitton, säger Lars Bergman, köpdistriktschef på Billerud.

Sammanställ årets kvitton och spara underlaget till deklarationen. Du ska deklarera även om du inte haft intäkter ett visst år. Underlaget behöver du även för att kunna redovisa din moms. Många skogsägare har förenklat årsbokslut och redovisar vanligtvis moms en gång per år.

Det är inte många veckor kvar till årsskiftet men för den som har intäkter från avverkningar eller gallringar under 2021 och planerar att investera i sin skogsfastighet, kan det vara en god affär att hinna med det före årsskiftet. Ofta används kontantmetoden vid redovisningen och då är det betalningstillfället som styr vilket år kostnaden hamnar på. Lars tipsar:
– Att göra investeringen samma år som du har en intäkt från skogen betyder i regel att du kan göra direktavdrag i deklarationen. Inventarier med ett värde under ett halvt prisbasbelopp får dras av direkt, likaså en tillfälligt anlagd väg för en avverkning. Har du inga kostnader i år finns det bra planeringsmöjligheter i deklarationen för oss skogsägare. Man kan enligt vissa regler skjuta upp beskattningen på delar av intäkten. Väljer man att göra en sådan avsättning i deklarationen är det viktigt att planera detta tillsammans med sin deklarationsrådgivare!

Fördelarna med Skogskonto

Ett sätt att dela upp intäkter från skogsbruket är att öppna ett så kallat Skogskonto, vilket ger dig möjlighet att utjämna skogsinkomsten mellan åren och dela upp virkesintäkter från skogsfastigheten över en tioårsperiod.
– Ett Skogskonto ger flexibilitet i ekonomin. Vänta alltid med att öppna kontot till dess att du har gjort din deklaration, först då vet du hur mycket du kan sätta in, säger Lars. Fram till deklarationen kan du ha pengarna på ett skogslikvidkonto eller sparkonto. Pengarna blir då en tillgång i din näringsverksamhet, något som ger dig större frihet i din ekonomiska planering.

Samtidigt som du planerar för din ekonomi är det också smart att se över din skogsbruksplan och planera in kommande åtgärder i skogsbruket.
– Som avtalskund hos Billerud får man hjälp med att ajourhålla planen men om man sköter planen själv är det en god idé att uppdatera den över vintern – själv eller med hjälp av sin virkesköpare. Ju tidigare man beställer åtgärder i skogsbruket desto större är chansen att man kan få dem genomförda just när man vill, säger Lars.

 

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.