Nyhet
23 maj 2019, 9:51 CET

Så lägger du upp virke vid väg

Vinterns stormar och förra sommarens torka gynnar barkborren med stora angrepp på skogen som följd. Det är därför hög fart på avverkningarna och det är bråttom att få ut virket ur skogen.

Det är viktigt att placera virkestravarna vid allmänna vägar på ett korrekt sätt för att minimera riskerna.
– De omfattande angreppen av granbarkborre har skapat en svår situation i skogsbruket. Allt görs med snabba ryck och ibland med för lite tid till god planering. Vår känsla är att det här tempot kan medföra att en hel del virkesupplag längs de allmänna vägarna blir bristande, säger Tomas Johannesson på Skogforsk.

Risk för trafikanterna

Upplag som inte placeras och utformas rätt kan göra det svårare att hantera virket. De kan också utgöra en risk för trafikanterna. Tomas Johannesson tror att den främsta anledningen till bristfälliga upplag är att man inte känner till vilka regler som gäller och hoppas kunna komma till rätta med problemet genom ökad kunskap.

– Säkerheten är alltid det viktigaste. Man får inte lägga virket så att det skapar faror för trafikanterna. Man måste följa de anvisningar som finns för att minimera riskerna, säger han.

Ofta upptäcks brister med vältornas utformning och placering. Per Johansson arbetar som nationell trafikingenjör på Trafikverket. Han menar att antalet anmärkningar stiger när det blir många mindre avverkningar än färre och större.

Får inte skymma sikten

Per Johansson berättar att man till exempel inte får lägga upplaget med för kort avstånd till backkrön, vägkorsningar, järnvägskorsningar, vägmärken eller till vägbanan. Vilket avstånd som gäller beror på vägens standard och högsta tillåtna hastighet. 

– Man ska heller inte lägga virket så att sikten skyms genom kurvor, vilket är en ganska vanlig brist i dag. Är man osäker på vad som gäller kan man hitta villkoren i tillståndet.

Tomas Johannesson uppmanar även alla att tänka på de risker som finns i samband med lastningsarbete, då fordon som ska lasta virket står utmed trafikerade vägar.

– Här har planeringen av upplagsplatsen en avgörande betydelse. Alla aktörer behöver samarbeta för att säkerställa en trygg och bra arbetsmiljö.

Utformningen av virkesvältor är ytterligare en viktig del som Tomas Johannesson lyfter fram. Det får till exempel aldrig sticka ut en stock ur vältan.
– Då kan det bli riktigt farligt. Vad händer om någon tvingas vika av eller köra ner i diket av någon anledning och sedan får in en utstickande stock från vältan i kupén? Det är en grej som vi är jätteskraja ska hända, säger han.

Tillstånd krävs alltid

För att få lägga upp virke längs allmän väg krävs alltid tillstånd enligt väglagen. Har man inte tillstånd har väghållaren eller markägaren rätt att transportera bort virket. Väghållaren har också rätt att uppmana dig att flytta undan virket om det har lagts på ett sätt som upplevs trafikfarligt.

– Gör man inte det tillräckligt snabbt kan väghållaren, vilket oftast är Trafikverket, gå in och flytta undan virket själv och då tar de betalt för det. Den merkostnaden får den som äger virket stå för, säger han.

Mer information

För mer tips och råd om hur man ska lägga upp och placera virke vid väg finns en instruktion som Trafikverket tagit fram tillsammans med skogsbruket och Skogforsk, och i samråd med Riksförbundet Enskilda vägar. Den kan du ladda ner här.

 

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.