Sköt om skogen digitalt

Att hålla koll på avverkningsplaner och virkesvolymer blir enklare med skogsbruksplanen i mobilen eller surfplattan. Så här fungerar det.

Små vita blommor i närbild.

Jimmy Larsson bor och äger skog på Hållnäshalvön i Uppland. Han använder Skogsägarappen i mobilen, eftersom han har den med sig nästan överallt.
– Ute i skogen har jag mest nytta av kartbilderna för att kunna se till exempel var beståndsgränserna går, säger han. Jag använder GPS:en till att rita ut linjer i kartan så jag ser var jag ska avverka. Historiken över vad jag har gjort tidigare är också jättebra att ha samlad.

Att deklarera blir också enklare eftersom alla siffror finns på plats.

Tanken med att digitalisera informationen som skogsägarna tidigare bara har haft i pappersform är att göra den samlad och lättillgänglig.

– Här finns bland annat kartskisser och traktdirektiv samlade på markberedning, plantering, röjning och gallring, säger Lars-Erik Busk, virkesköpsansvarig på BillerudKorsnäs. Ofta ligger det stora summor pengar i att äga och sköta skog och då vill man ha koll på alla dokument. Att deklarera blir också enklare eftersom alla siffror finns på plats. Webben och appen fungerar lite som internetbanken där man har allting samlat.

Lantmäteriets fleråriga arbete med laserscanning av Sverige har möjliggjort webb- och appfunktioner som våtmarkskartan. Den är baserad på den insamlade datan över avståndet mellan markyta och grundvattennivå. Funktionen är därmed ett värdefullt hjälpmedel för att undvika markskador vid skördning och skotning.
– Nu har zoomfunktionen i kartvyn blivit bättre också, vilket underlättar massor i planeringsarbetet, säger Jimmy.

Missa inte

Man i skogen med mätverktyg som lyfter på kepsen.

Så får du en digital skogsbruksplan

Beställ inloggning av din lokala virkesköpare. När du fått det (e-post + lösenord) loggar du in på Skogsägarwebben. Till din virkesköpare.
Kantareller i skogen.

Så skaffar du Skogsägarappen

Ladda ned och installera Skogsägarappen från AppStore på din Iphone eller Ipad. Inloggning får du av din lokala virkesköpare.
Skogsskötsel

Planera för att plantera

Att välja rätt trädslag utifrån ståndort, att noggrant planera sina föryngringsåtgärder i god tid och vara riktigt rädd om plantorna, det är...