• Fritid i skogen

En naturtillgång för alla

Allemansrätten ger en fantastisk möjlighet att komma ut i skogen för den som vill njuta, plocka vilda blommor, bär och svamp eller vandra. Men det är också en omdebatterad rätt som kräver hänsyn till djur, natur och markägare.

Många markägare undrar vad som händer om någon skadar sig när de går i skogen, men de kan vara trygga, individen är i naturen på eget ansvar

Inte störa – inte förstöra är en tumregel när det gäller allemansrätten. Det betyder att det är tillåtet att vistas i naturen, men inte att störa andra eller skada något som någon annan äger.

– Mycket av ansvaret ligger på den som utövar rätten, säger Nils Hallberg, miljörättsjurist på Naturvårdsverket. Som markägare får du gärna sätta upp informationsskyltar vid till exempel parkeringsplatser. Men inte skyltar som avvisar folk från områden där allemansrätten gäller, det kräver kommunalt tillstånd.

Du får övernatta ett dygn i tält

Enligt allemansrätten får du slå upp ett tält på valfri plats och övernatta ett dygn. Men inte bosätta dig en längre tid. Du får heller inte köra bil, motorcykel eller moped på naturstigar eller fritt i terrängen.
– På enskild väg kan du som äger vägen förbjuda motortrafik. Men då behöver du skylta med ett vägmärke eller på annat tydligt sätt. Du kan däremot inte förbjuda någon att gå, cykla eller rida på vägen.

Så vad finns det att göra om besökarna inte följer reglerna?
– Stöter du på människor på din egen mark kan du informera om vad som gäller och är rimligt, säger Nils. Men var försiktig så att du inte skäller ut eller går så hårt åt dem att du själv blir skyldig till brott. Struntar de i reglerna vänder du dig istället till polis eller annan myndighet. Du får inte avvisa dem från marken själv. Det kan vara viktigt att veta.

Alla vistas i naturen under eget ansvar

Många markägare är kanske också oroliga för vad som händer om någon skadar sig när de går i skogen, till exempel ramlar på en sten och bryter benet. Men de kan vara trygga, individen är i naturen på eget ansvar.
– Har du däremot byggt en konstruktion, till exempel ett älgtorn eller en bro, behöver du kontrollera att den inte är farlig, säger Nils. Och om någon påtalat att ett träd är på väg att falla där folk går eller uppehåller sig behöver du åtgärda det, vid en olycka kan det annars ses som oaktsamhet från din sida. Men det handlar mycket om sunt förnuft, inte minst från dem som nyttjar allemansrätten.

Allemansrätten

Begreppet ”allemansrätt” etablerades på 1940-talet och syftade till att ge tätorternas befolkning bättre möjligheter att komma ut i naturen. Sedan 1994 är allemansrätten inskriven i vår grundlag med formuleringen ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”. Även om själva rätten inte är en lag i sig, omges den av en rad gränser för vad som är tillåtet. För mer information, ladda ned broschyren ”Allemansrätten, vad säger lagen” som du hittar på naturvardsverket.se

Se även

Fritid i skogen

Den magiska vårvintern

Under några få veckor förenas vinter och vår i skön samklang i fjällen. Kylan på nätterna ger kall, hård snö samtidigt som vårsolen värmer.
Fritid i skogen

Slöjda med skogens material

Att skapa föremål, prydnader och redskap med material från skogen är något som människan har ägnat sig åt i alla tider. Intresset för slöjd och...
Fritid i skogen

En källa till välmående

Att vistas i skogen påverkar vår hälsa positivt – det är sedan länge känt att skogen gör oss mer mentalt avslappnade och får oss att må...