• Fritid i skogen

Bo bland trädtopparna

Att sova högt uppe i en trädkoja är en barndomsdröm som kan bli sann. I Sverige finns flera hotell som bjuder på naturnära upplevelser högt över det vanliga. Exklusivt och ekovänligt – trädhotell är sann skogsmagi.

Pressbild Treehotel

Omgiven av bländade gröna lövverk eller med milsvid utsikt över barrskogen, utbudet av hotellrum i träden är varierat. Från enkla stugor som nås med stege till spektakulära arkitektoniska projekt som tronar bland trädkronorna, möjligheterna att bo på trädhotell finns i alla prisklasser från norr till söder.

I Harads vid Luleälven, ett par vargtjut från Boden ligger Treehotel, ett modernt hotell som erbjuder trendigt designade trädrum. Kent Lindvall är VD och ansvarig för marknadsfrågor.
– Jag tror våra gäster lockas av att vara nära naturen och uppleva stillheten och tystnaden, att se utsikten från unik arkitektur. Kanske finns det också en koppling till barndomens dröm om frihet och bo i en trädkoja, säger han.

På Treehotel kan man bo sex meter upp i luften i ett UFO, i ett fågelbo, inuti en orange kon eller i en spegelkub, alltid omgiven av orörd natur
– Vi utvecklar ständigt nya gästaktiviteter i naturen och vi har öppet året runt. Visst har vi fått färre utländska gäster på grund av den rådande pandemin men besöken från gäster som reser i Sverige har istället ökat, säger Kent.

Vill man hellre bo bland löv än barrträd så erbjuder hotellet Islanna nära Falköping två vackra trädhus högt uppe i pampiga ekar. I Rislycke i Småland har trädhuset Korpaboet byggts runt en gammal ek och hos Urnatur i Holavedskogarna kan man välja på flera trädhus med namn som Luftslottet, Trädhuset och Kråkslottet. I Luftslottet finns till och med hängbro till en punchveranda.

Jim Hofverberg är kommunikationschef på Visit Sweden och han tror att vi kommer få se fler exempel på trädhus framöver.
– Trenden att boendet är destinationen har vuxit stadigt. Länge var ishotellet i Jukkasjärvi relativt ensamt i sin nisch, något som fångats upp av fler entreprenörer och hotellägare som utvecklat nya koncept och boendeformer som lockar både svenska och utländska besökare, säger han.

Tips på trädhotell

Islanna, Falköping Bo i trädhus med snickarglädje vid tranmarkerna vid Hornborgasjön.

Treehotel, Boden Bo i arkitektritade trädhus med utsikt i Harads.

Trädhuset Korpaboet. Rislycke. Bo i huset i den gamla ekens trädkrona. Sök på ”Glasriket Korpaboet” på nätet.

Urnataur, Ödeshög Bo i skogsstuga eller högt upp i trädhus i Holavedskogarna.

Läs mer

Fritid i skogen

På två hjul i skogen

Intresset för skogscykling ökar och allt fler ger sig ut i skog och mark för en fartfylld dos motion. En ny publik lockas till cykelsporten som i...
Fritid i skogen

Bo bland trädtopparna

Att sova högt uppe i en trädkoja är en barndomsdröm som kan bli sann. I Sverige finns flera hotell som bjuder på naturnära upplevelser högt över...
Fritid i skogen

Mäktig rovfågel

Kungsörnen har ett väl tilltaget vingspann, kommer upp i höga hastigheter och är ett hot mot många mindre däggdjur. Trots det är det få som...