• Möt en skogsägare

”Vi får bättre betalt för virket”

Lennart och Margareta Annögårds gård har förändrats mycket under de 60 år de ägt den. Från ett jordbruk med i princip obrukad skog till ett aktivt skogsbruk där den dominerande granen blandas upp med björk.

Lennart och Margareta Annögård vid sin skogsfastighet i Östhammar.

Lennart, berätta om hur ni blev skogsägare?
– Mina föräldrar var mjölkbönder som även hade skog, vilket är vanligt i den här trakten. Först när min pappa dog på 50-talet började vi hugga i skogen, eftersom det behövdes finansiering till jordbruket. På 60-talet blev skogen mer efterfrågad och mot slutet av årtiondet tog jag och min fru över gården. Jordbruket och skogsbruket har fortsatt att gå hand i hand, även om mjölkproduktionen varit vår största inkomstkälla. År 2006 gjorde vi oss av med korna och i höstas slutade vi med spannmål.

Hur sköter ni skogen?
– Föryngring och röjning tar vi hand om själva, och vi får hjälp av Billerud med gallring och slutavverkning. Genom åren har vi planterat på en del åkermark som inte har behövts längre. Vi försöker bryta upp den mörka granskogen med björk, det blir en så vacker skog. Skogen är FSC-certifierad, det känns rätt eftersom världsmarknaden alltmer kräver certifierad råvara. Vi får dessutom bättre betalt för virket, och en garanti på att de entreprenörer som jobbar i skogen är utbildade och har skyddsutrustning.

Vilka är era bästa skogstips?
– Titta inte på kostnaderna när du ska köpa plantor utan satsa på de kraftigaste exemplaren. När du ska markbereda kan det vara värt att göra det med grävmaskin, det är något dyrare än med markberedningsmaskin, men ger mindre ingrepp på marken.

Röjsågen är det viktigaste instrumentet i skogen.

– Sedan är det viktigt att göra rejäla röjningar i ungskogen. Det ger stadiga stammar med stora rotsystem som står emot både stormar och snöbrott. Röjsågen är det viktigaste instrumentet i skogen.

Lennart och Margareta Annögård

Yrken: Tidigare mjölk- och spannmålsbönder.
Bosatta: Östhammar.
Skog: Cirka 100 hektar gran samt lite tall och björk.
Familj: Två vuxna barn.
Bäst med att äga skog: Att se den förändras! Det är otroligt hur fort skogen växer och roligt att följa den från plantering till slutavverkning.

Mer att läsa

Möt en skogsägare

Skogen är källan till ett gott liv

Skogen är en central del av Örjan Bergströms vardag, en plats för både rekreation och arbete. Med tiden har det ständigt växande skogsinnehavet...
Möt en skogsägare

"Vi har små bestånd i olika åldrar"

Göran Rahm förvaltar arvet som småskogsbonde efter tidigare generationer. Samtidigt bryter han gärna ny mark genom att testa olika metoder och...
Möt en skogsägare

”Skogen är hjärtat i verksamheten"

Anna Hane äger och driver den mångfacetterade verksamheten på Resta gård. Här finns en besöksbondgård, en småskalig produktion av råvaror till...