• Skogsskötsel

Röj för bättre lönsamhet

Röjning har mycket stor betydelse för hur din skog utvecklas. En väl utförd röjning ger en värdefull skog med rik biologisk mångfald vilket i slutändan påverkar det ekonomiska utfallet.

Många ungskogar måste röjas för att minska konkurrensen mellan träden. De träd som lämnas kvar får då högre tillväxt, blir grövre och får ett högre ekonomiskt värde. Du bör ta bort trädslag som inte passar för marken och minska höjdspridningen i beståndet. Du ska även ta bort krokiga, skadade och kvistiga träd för att öka skogens framtida virkeskvalitet.

Planering är grunden för ett bra röjningsarbete. Ju längre du väntar med röjning desto dyrare blir den. Dessutom tappar du produktion på de träd som ska vara kvar. 


Tips för effektiv skogsröjning

Skogsstyrelsen har tagit fram följande tips för bästa möjliga resultat av röjningsarbetet:

• Strax under 2 000 och upp till 3 000 stammar per hektar är lämpligt antal träd att ha kvar efter röjning i tall- och granskog. De rekommenderade antalen gäller efter sista röjningen i de fall du röjer ett bestånd flera gånger.

• I täta ungskogar av tall eller vid lövskogsskötsel är det ofta bra att röja i två eller flera omgångar.

• Lämna färre stammar på låga boniteter och fler på höga.

• Det tar längre tid, är jobbigare och dyrare att röja skog ju högre den är. Det gäller särskilt om skogen är tät. Undvik därför att skjuta upp dina röjningar.

• Tall och de flesta lövträd riskerar att betas av älg och annat klövvilt. I många områden kan du därför behöva göra särskilda anpassningar, som att röja i flera omgångar eller vid relativt hög höjd, som vid fyra till fem meter.

• I barrdominerad ungskog bör du gynna mindre vanliga lövträd som rönn, asp, sälg och ek. De bidrar till biologisk mångfald och variation i skogen. De utgör också värdefullt viltfoder.

• I kantzoner mot bäckar, vattendrag och myrar bör du gynna buskar och lövträd. De ger värdefulla livsmiljöer för djur och växter både på land och i vattnet.

Källa: skogsstyrelsen.se

Här har vi samlat fler tips och information om röjning.

Mer att läsa

Skogsskötsel

Säker röjning

Skogsarbete innebär alltid en viss risk men med rätt kunskap, medveten inställning och bra utrustning kan man undvika tillbud och olyckor.
Skogsskötsel

Certifiering skapar hållbara skogar

År 1997 certifierades det första skogsföretaget i Sverige. Sedan dess har allt fler skogsägare anslutit sig. Detta har ökat mångfalden i skogarna...
Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...