• Skogsskötsel

Skonsamt för skogen är bra för alla

Planering, planering, planering. Det är grunden för en lyckad, lönsam och varsam avverkning.

En skogsmaskin lyfter flera avverkade träd.

Grundträsk mellan Piteå och Luleå. Här har Mattias Olsson cirka 55 hektar gran- och tallskog som har gallrats. I drygt sex veckor har han och hans entreprenör K-G Johansson Skogsmaskiner AB gallrat området på normal- och klentimmer samt massaved. Slutavverkningen bredvid på cirka två hektar beräknas sedan ta två dagar.

Mattias Olsson spenderar mycket tid i sin skog.
– Att ta hand om den, planera och göra kloka val inför framtiden är jätteviktigt, säger han. I dag skulle jag till exempel kunna gallra den skog jag och brorsan planterade i tonåren. Det är en mäktig känsla.

Mattias har vuxit upp med skogsskötsel och utför det mesta av arbetet själv tillsammans med en entreprenör. Men som så många andra tar han hjälp av sin virkesköpare för att få de mest uppdaterade råden kring ekonomi och återväxt med mera.

Eftersom vi avverkar varsamt måste arbetet planeras noga.

Anders Larsson, virkesköpare på Billerud, har genom samarbetsavtal koll på Mattias skog och kommer med förslag på åtgärder. Marken där vi står är blöt, lerig och ligger fläckvis under djup snö. I området finns miljöträd och stubbar lämnade för att behålla den biologiska mångfalden i området. Här och var syns rester av gamla kolmilor.

På basvägarna har maskinerna gjort spår men de är varken sönderkörda eller vattenfyllda. Det är ett resultat av ett medvetet och ihärdigt arbete med att risa (lägga gran- och tallris i basstråken för att skydda marken). Områden har dikats ur för att undvika stigande grundvatten efter avverkning.

Undviker körskador i skogen

– Förr brydde man sig inte så mycket om körskador, berättar Anders. Det ledde till att bland annat tungmetaller som är bundna i marken läckte ut i vattendrag och sjöar. Vi fokuserar på att minska körskadorna i skogen, satsar mycket på metodutveckling och utbildning och har duktiga entreprenörer som gör allt för att undvika körskador. Det ger resultat och körskadorna minskar rejält.

De entreprenörer som kör för Billerud räkning är certifierade, har utbildning i naturvård, ADR (transport av farligt gods), heta arbeten (arbete som utförs med verktyg som ger värme eller gnistor), första hjälpen samt har körkort för motorsåg.

– Vi lägger riset med skördaren innan marken är spårad, inte när marken väl är uppkörd som man gjorde förr, för då blir bärigheten mycket bättre. Sådant här får gärna ta några extra timmar, för att skona marken. Vi håller stenhårt på detta. Rätt risade blir också basvägarna stabilare och jämnare vilket gynnar maskinerna och skonar förarnas leder. Den tid man lägger på planering av avlägg (platsen där skotaren placerar timret) och väg för skotaren när det är dags att avverka, har man igen i maskintid efteråt, säger Anders.

Målet är att avverka skadefritt, max fem procent skadade träd av de kvarstående träden kan accepteras.
– Eftersom vi alltid avverkar varsamt måste arbetet planeras noga och man måste ha tiden och kunskapen, säger Anders. I gengäld visar våra mätningar att Risa Rätt-metoden minskar både bränsleåtgång och slitage på maskiner och mark.

Risa Rätt

Risa Rätt innebär bland annat att man planerar avverkningen så att virket kan tas ut ur skogen så skonsamt som möjligt. Basstråken (skotarens "motorväg") läggs på högt belägna delar i skogen där det är som torrast och där markens bärighet är bäst. De skotningsvägar som kommer att användas mycket risas för att skydda marken.

Certifierade entreprenörer

Alla entreprenörer som Billerud anlitar har ett så kallat ”Grönt Kort i skogen” och är PEFC-certifierade. Det innebär att de har kunskap i bland annat ståndortsanpassning, naturhänsyn och egenkontroll. Dessutom måste de ha kollektivavtal och följer naturligtvis lagkraven gällande arbetsmiljö för sina anställda.

Mer att läsa

Skogsskötsel

Säker röjning

Skogsarbete innebär alltid en viss risk men med rätt kunskap, medveten inställning och bra utrustning kan man undvika tillbud och olyckor.
Skogsskötsel

Certifiering skapar hållbara skogar

År 1997 certifierades det första skogsföretaget i Sverige. Sedan dess har allt fler skogsägare anslutit sig. Detta har ökat mångfalden i skogarna...
Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...