• Fritid i skogen

Att sova i tält ger en känsla av frihet

Frihetskänslan är det bästa med att sova i tält, menar Susanne Holmqvist som är vandringsledare på Friluftsfrämjandet. 

Att sova utomhus är det bästa som finns, tycker Susanne Holmqvist som är vandringsledare på Friluftsfrämjandet. Hon planerar att göra tältet till sin permanenta bostad under ett år, och uppmuntrar alla att gå ut en fredag efter jobbet och slå ner pinnarna.

Passionen, som håller på att bli en livsstil, väcktes för 15 år sedan.
– Jag separerade och blev ensam med tre barn. Jag har varit hästtjej och längtade till naturen, men det var inte läge att skaffa häst. Att vara ute i naturen fick mig att må bra. Det blev mitt lyckopiller.

Just nu håller hon på med den omfattande planering som krävs för att bo i tält ett år. Till den som vill prova för första gången tycker hon däremot att man ska hålla det enkelt.
– Tält, liggunderlag, sovsäck och ordentligt med vatten räcker. Börja med det du har, eller låna av andra.

Blir man biten av tältlivet kan det vara värt att satsa på bra grejer.
– När jag gick Santiagoleden från Frankrike till Spanien blev jag intresserad av att ha bra utrustning. Då upptäckte jag vilken skillnad det var. Men det kan ju bli hets kring utrustning och ibland kan jag längta tillbaka till när jag inte visste något om tält.

Allemansrätten ger oss svenskar en enorm frihet att vistas i naturen, men det finns vissa regler.
– Man får inte tälta på åkrar, planteringar eller beteshagar och inte för nära bostadshus.

Tältet står bäst på en höjd där det fläktar lite.
– Då undviker man kondens och får en fin utsikt. Att sätta upp tältet väldigt nära vatten kan vara mysigt, men det blir också väldigt fuktigt. Tälta inte i en sänka, där det ofta är fuktigt, och där vattnet rinner ner om det börjar regna.

För att undvika åverkan på naturen får man inte stanna mer än två dagar på samma plats, och när man gör upp eld ska man tänka på brandrisken.
– Lägg gärna stenar i botten för att skydda marken. Gör inte upp eld där det är mycket rötter eftersom det lätt sprider sig där, och inte på klipphällar. Sand eller grus brukar vara det bästa underlaget.

Parallellt med planeringen för ett år i tält utbildar sig Susanne Holmqvist till fjälledare och det är på fjällets vidder hon helst övernattar. Men den bästa tältplatsen är ofta den som är enkel att nå.
– Min favoritplats är på fjället, för ensamheten och vyerna. Men en murrig tallskog med tät mossa är ju också underbart fin. De bästa platserna är de som är enkla att nå. Man ska kunna gå ut efter jobbet en fredag och sätta upp tältet.

Bästa tältipsen

Tack vare allemansrätten får man under enstaka dygn tälta på andras mark, men inte på åkrar, planteringar, betesmarker eller nära bostadshus.

Utrustning Tält, liggunderlag, sovsäck och vattenflaska räcker om vädret är bra. Fritidsbanken eller liknande initiativ lånar ut utrustning i vissa kommuner.

Tältets placering Placera tältet på en höjd och undvik sänkor där det kan vara fuktigt. Välj en plats där det fläktar lite för att undvika kondens.

Tänk på Håll koll på eldningsförbud och särskilda regler för nationalparker och naturreservat.

LÄS MER

Fritid i skogen

På två hjul i skogen

Intresset för skogscykling ökar och allt fler ger sig ut i skog och mark för en fartfylld dos motion. En ny publik lockas till cykelsporten som i...
Fritid i skogen

Bo bland trädtopparna

Att sova högt uppe i en trädkoja är en barndomsdröm som kan bli sann. I Sverige finns flera hotell som bjuder på naturnära upplevelser högt över...
Fritid i skogen

Mäktig rovfågel

Kungsörnen har ett väl tilltaget vingspann, kommer upp i höga hastigheter och är ett hot mot många mindre däggdjur. Trots det är det få som...