• Skogsskötsel

Tid för plantering

Grunden till lyckad plantering är god markberedning och bra planering. Stefan Larsson, skogsvårdsansvarig på Billerud och Rebecca Larsson, biträdande plantskolechef på Nässja plantskola ger sina bästa tips.

– En misslyckad föryngring är väldigt kostsam och svår att reparera, berättar Stefan Larsson, skogsvårdsansvarig på Billerud.

I sin roll säkerställer han att bästa förutsättningar skapas för den nya skogen som ska etableras efter utförd föryngringsavverkning.


– Den normala gången är att området som ska planteras får vila i två vegetationssäsonger (somrar) efter avverkningen för att minska problemen med snytbaggar som gillar färsk ved som stubbar och kvistar. Snytbaggen är en komplex insekt. Vissa år blir de jättemånga, framför allt om det är varmt. De trivs extra bra på torra och varma höjder, säger Stefan.

De flesta plantor som sätt i dag är behandlade med skydd mot snytbaggar. För även efter två säsonger kvarstår risken att snytbaggar ska skada plantorna.

Kemiskt eller mekaniskt skydd mot snytbaggar


– Vi behandlar plantorna med antingen en insekticid (kemiskt medel) eller ett mekaniskt skydd i form av lim och sand. Det kemiska medlet skyddar plantorna i ett år medan det mekaniska skyddar upp till två år. I certifierad skog får enbart en begränsad mängd kemiskt skydd användas och tanken är att fasa ut det kemiska skyddet, säger Rebecca Larsson, biträdande plantskolechef på Nässja plantskola.

När två års hyggesvila är över är det dags för markberedning som normalt görs på hösten innan plantering. Markberedningen skapar en bra miljö för plantan att växa i och är även ett bra skydd mot snytbagge.


– I princip ska plantorna ner i marken så snart tjälen gått ur. I de sydliga regioner där Billerud är verksamma vill man ha plantorna i backen senast i mitten av juni för att de ska få så bra förutsättningar som möjligt. Norröver i början av juli), säger Stefan. 

Ju bördigare marken är, desto fler plantor sätts. Vanligtvis blir det 2 000 till 2 500 plantor per hektar.

– Sätter du fler minskar risken för att kompletterande plantering behövs men istället får du kanske röja bort en del av stammarna. Det gäller att hitta rätt balans. Normalt får du räkna med att tio till femton procent av plantorna inte tar sig på grund av exempelvis snytbagge, viltskador och tung blötsnö, säger Stefan.

Plantering kräver god planering

Om markberedning är grunden för en lyckad plantering är planering grunden för att över huvud taget kunna plantera.


– Mitt främsta tips är att vara ute i god tid. En stor del av det vi sår in i första såddomgången (februari) säljs till hösten samma år. Det vi sår in i tredje såddomgången (juli) säljs på hösten och våren året därpå. Stora beställare behöver därför komma in med sin övergripande beställning i slutet på januari för att vi ska kunna planera alla tre såddomgångar samtidigt, säger Rebecca.

De plantor som ska planteras på våren, packas in i kartonger på hösten då de gått i vintervila. De lagas sedan i frys under vintern tills det är dags att leverera till vårens planteringar. 
– Eftersom plantorna levereras frysta måste du planera din beställning så att det finns tid för plantorna att tina långsamt i skugga. Det tar några dagar, säger Rebecca.

Efter plantering görs två föryngringskontroller. Den första när plantorna växt en säsong, den andra när plantorna har fått växa en sommar till.

– Om plantor slagits ut av någon anledning går det fortfarande att rädda föryngringen med stödplantering, om skadan upptäcks under de två första säsongerna. Efter det är det för sent och man får börja om från början då gräs och annan vegetation tagit över. Därför är det otroligt viktigt att göra dessa två kontroller, avslutar Stefan.

Från frö till planta

På Nässja plantskola sår man framför allt tallfrö och granfrö från egna plantager. Kottarna plockas på hösten och eftermognas i växthus. Därefter vattnas de upp för att sedan torkas i en speciell torkanläggning, en så kallad frökläng. Här släpper frövingarna, i vilka fröna sitter inneslutna, från kottarna. Dessa går sedan genom en trumma som separerar fröna från frövingarna. Till sist torkas fröerna, kontrolleras och fryses in. Första sådden görs i februari, andra i maj och tredje i juli. Första sådden kan levereras till höstplanteringar samma år och till vårplanteringar året efter. Den andra sådden förpackas i kartonger på hösten och lagras i frys för att säljas våren efter. Tredje sådden växer ytterligare en säsong och säljs hösten eller våren därpå.

Så säger lagen


Enligt Skogsvårdslagen ska ny skog anläggas efter avverkning för att markens virkesproducerande förmåga ska utnyttjas. Detta görs genom plantering, sådd eller naturlig föryngring. Åtgärderna ska göras senast under tredje året efter avverkningsåret. Om antalet plantor är för litet i föryngringen måste du stödplantera innan det är för sent. Källa: Skogsstyrelsen

Mer att läsa

Skogsskötsel

Säker röjning

Skogsarbete innebär alltid en viss risk men med rätt kunskap, medveten inställning och bra utrustning kan man undvika tillbud och olyckor.
Skogsskötsel

Certifiering skapar hållbara skogar

År 1997 certifierades det första skogsföretaget i Sverige. Sedan dess har allt fler skogsägare anslutit sig. Detta har ökat mångfalden i skogarna...
Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...