• Fritid i skogen

Tjädern spelar i skogen

Snart börjar ett av naturens stora skådespel ute i våra skogar. April är parningstid för tjädern och tjäderspelen utspelas punktligt år efter år.

En tjäder spänner ut sina stjärtfjädrar.

Den som klarar av att ligga tyst i skogen en hel natt kan få vara med och bevittna tupparnas kamp och hönornas uppvaktande av stortuppen. Redan i mars börjar tupparna närma sig spelplatserna och i mitten av april är spelen igång.

Spelen följer tydligt mönster

Under en treveckorsperiod råder sedan full aktivitet. Tjäderspelen följer ett tydligt mönster: Tupparna kommer till spelplatsen vid sju-åttatiden på kvällen och tillbringar natten i ett träd. Tidigt innan det ljusnar börjar de sitt spel. I gryningen kommer hönorna.

Tupparna flyttar sig ner till marken, och imponerar med stora luftsprång. Den tupp som vinner slagsmålen, stortuppen, får para sig med hönorna – förlorarna har inget att hämta men dröjer sig ändå kvar och försöker flytta fram sina positioner. Framåt förmiddagen är spelen över för dagen.

Tjädern vill ha fri sikt

En som har fått bevittna flera tjäderspel är viltmästare Eric Ringaby som arbetat med att samla in forskningsdata kring tjäder. Han vet vad som utmärker en bra spelplats:
– Tupparna vill ha en stabil plats med hällmark eller en sumpkant med snöfläck och de kommer gärna tillbaka år efter år. Tuppen vill också ha fri sikt i ögonhöjd på cirka 20–60 meter, det får inte vara för gles eller för tät växtlighet.

Vid majoriteten av spelen samlas mellan två och fem tuppar men det kan komma betydligt fler, beroende på skogens tjäderkvalitet.

– Vi gjorde en undersökning av 100 spelplatser som visade att bara 13 procent av dem samlade över 11 tuppar. Det kan gå riktigt vilt till vid de större spelen och alla som har fått en smäll av en vingknoge vet att det gör väldigt ont och det gäller att hålla sig undan.

En tillgång för skogen

Kort efter parningen värper hönan ägg – ett om dagen i 6–9 dagar. Efter 25 dagars ruvning kläcks äggen samtidigt. För att överleva måste kycklingen snabbt bli stark i vingarna så att den kan flyga tidigt och därför tar den all sin värme genom hönan. En tjäderkyckling kan inte producera egen värme de första 14 dagarna.

Trots att det svenska skogslandskapet har genomgått en kraftig förändring så klarar sig tjädern bra.

Tjädern varierar sin föda under året; tallbarr, bär och blåbärsris. Tupparna håller sig kvar i det område de har fötts medan hönorna kan flytta upp till en mil. Populationen i Sverige varierar kraftigt – från 300 000 till 2 miljoner beroende på förutsättningarna under kycklingstadiet.

– Att tjädern är en tillgång är de flesta överens om. Om det finns tjäder i skogen finns det också många andra arter där. Ibland kan det vara så att man inte får avverka vissa områden där det finns tjäderspel. Men vi har sett att trots att det svenska skogslandskapet har genomgått en kraftig förändring så klarar sig tjädern bra. Så länge som det finns tjäder kommer det att finnas spelplatser.

Vill du se ett tjäderspel?

Om du vill se ett tjäderspel måste du hitta en spelplats och förbereda ett gömsle i god tid i slutet av mars. När det är dags för spel i mitten av april kommer du tidigt på kvällen innan tupparna anländer till sina natträd. Sedan väntar en natt i sovsäck i ett gömsle och i gryningen börjar dramatiken.

Det finns arrangörer som ordnar resor till tjäderspel – sök på "tjäderspel" om du är intresserad. På YouTube kan du titta på filmklipp om tjäderspel.

Eric Ringaby tipsar

Eric Ringaby är viltmästare och har under 35 år bland annat arbetat med att samla in data till tjäderforskningen. I sin bok "Tjäder: Bland skogsbruk, rävar och andra jägare", delar han med sig av sin kunskap om vår största skogsfågel.

 

Missa inte

Fritid i skogen

Den magiska vårvintern

Under några få veckor förenas vinter och vår i skön samklang i fjällen. Kylan på nätterna ger kall, hård snö samtidigt som vårsolen värmer.
Fritid i skogen

Slöjda med skogens material

Att skapa föremål, prydnader och redskap med material från skogen är något som människan har ägnat sig åt i alla tider. Intresset för slöjd och...
Fritid i skogen

En källa till välmående

Att vistas i skogen påverkar vår hälsa positivt – det är sedan länge känt att skogen gör oss mer mentalt avslappnade och får oss att må...