• Skogsskötsel

Uppsving för björken

Björk är en viktig råvara i dagens skogsindustri och den har även stor betydelse för den biologiska mångfalden i skogen. Så har man inte alltid sett på saken – på 50-talet gjorde man allt för att få bort björken.

Solen lyser mellan några björkstammar.

På Billeruds kartongbruk i Gävle produceras vätskekartong och liner, det yttersta skiktet i wellpapp. När denna yta ska vara vit behöver man tillföra björk i massan.

Helena Bergmark är chef för produktkvalitet på kartongbruket:
– Tack vare sina korta fibrer sprider björken ljus väldigt bra och lämpar sig utmärkt att trycka på. Den gör också att kartongen får ett jämnare utseende. Efterfrågan på framför allt vätskekartong bara ökar, i takt med att människor får det bättre och köper fler förpackningar.

Björk importeras för att möta efterfrågan

I dag måste Billerud importera björk från andra länder i Skandinavien och Europa för att möta efterfrågan. Bristen på svensk björk beror dels på att trädet inte växer lika bra som gran och tall här, och dels på att det på 50-talet och fram till 70-talet gjordes omfattande försök att få bort trädet eftersom det konkurrerade med de mer värdefulla tall- och granplantorna.

Av den produktiva skogsmarken i Sverige är tolv procent björk.

Då fanns inget behov av björk i skogsindustrin och därför försökte man röja bort den och även bekämpa den med flygbesprutningar. Först på 70-talet började björk, och lövträd i allmänhet, att omvärderas i skogsbruket.

Per Nilsson på Riksskogstaxeringen vid SLU, har de senaste siffrorna:
– Nu har vi 379 miljoner skogskubikmeter björk på den produktiva skogsmarken i landet, det är tolv procent av det totala virkesförrådet. Från 1950-talet till 1970 minskade virkesförrådet av björk från 223 till 205 miljoner skogskubikmeter. Sedan 1970 har björkförrådet ökat med 85 procent, att jämföra med gran som ökat med 48 procent och tall som ökat med 30 procent.

Björk viktig för biologisk månfald

Björken har stor betydelse för den biologiska mångfalden och för att skogen ska få certifieras är det ett krav att en viss andel av skogen är löv – minst tio procent. Billerud arbetar med att öka andelen lövskog, bland annat genom att spara lövträd vid röjning och gallring.

– För att få en bra artrikedom i skogen behöver vi blanda trädslag, säger Caroline Rothpfeffer, miljöchef Billerud Skog. Insekter och andra organismer gynnas direkt när ett nytt trädslag kommer in. Det gör i sin tur att vi till exempel får in fåglar som lever på dessa insekter och det blir en kedja av positiva effekter. Lövträd ökar också pH-värdet i marken vilket främjar mikroorganismer och andra djur som lever i marken. I vattendrag blir fallande löv till mat för djur som lever här. Björk är också så otroligt vackert och ger sociala värden för människor.

Fler björkar i skogen

Björk är ett livskraftigt, ljuskrävande träd som skjuter upp snabbt efter en avverkning eller där det uppstått en lucka i skogen. Så här gynnar Billerud lövskog:

Plantering Vid fuktigare partier, som surdråg och bäckar, där björken lätt kommer naturligt, markbereder och planterar Billerud inte alls.
Röjning Där det finns luckor i ungskogen sparas lövträd. Lövträd sparas i kantzoner mot bäckar och andra vattendrag.
Gallring 10 procent av lövträden sparas. De gynnas även i kantzoner.
Ändra skogsskötsel Om lövträden dominerar i ett område kan man gå över till lövskogsskötsel och satsa på lövträd som produktionsträd.

Mer att läsa

Skogsskötsel

Säker röjning

Skogsarbete innebär alltid en viss risk men med rätt kunskap, medveten inställning och bra utrustning kan man undvika tillbud och olyckor.
Skogsskötsel

Certifiering skapar hållbara skogar

År 1997 certifierades det första skogsföretaget i Sverige. Sedan dess har allt fler skogsägare anslutit sig. Detta har ökat mångfalden i skogarna...
Skogsskötsel

Säker i skogen med rätt utrustning

Arbete i skogen är alltid förenat med vissa risker. Nu inför Billerud, tillsammans med fler i branschen, nya riktlinjer för personlig...