Nyhet
17 dec 2019, 13:28 CET

Terrängkörningslag ska minska skogsskador

En modernisering av den drygt fyrtio år gamla terrängkörningslagen är på gång. Utredningen välkomnas av skogsägare.

Utredningen av den gamla terrängkörslagen välkomnas av skogsägare som fått sina planteringar och skogsvägar sönderkörda från olovlig körning med snöskotrar. I en stor enkätundersökning från LRF uppgav var fjärde markägare att de haft problem med skador eller störningar från terrängfordon – där den största boven i dramat är en kraftig ökningen av snöskotrar från 10 000 till 300 000 sedan lagen infördes.

– De senaste tio till femton åren har vi fått mängder med telefonsamtal från våra skogsägare som fått se sina marker sönderkörda på ren okunskap med många arbetstimmar och stora kostnader till följd, säger Ida Nyberg som är äganderättsexpert på LRF.

Med en ny lagstiftning hoppas hon på att få se fler hänvisade leder och utpekade friåkningsområden för snöskotrar genom tillåtelse från markägarna. Ida betonar att det fortsättningsvis ska vara möjligt att köra snöskoter i samband med skogsbruk.

– Vi vill absolut inte förbjuda skoterkörning eftersom det har ett stort värde för livet på landsbygden och turistföretagen. Det vi efterfrågar är mer ordning och reda, avslutar hon.

 

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.