Nyhet
10 aug 2021, 14:10 CET

Digitala arbetssätt i skogen

Nya digitala arbetssätt är på väg in i skogsbruket. Digital snitsling och naturvårdshänsyn är två utvecklingsprojekt som ska leda till ett skonsammare och effektivare skogsbruk.

Johan Söderholm, planeringsspecialist på Billerud, berättar:
– Digital snitsling är ett sätt att bland annat förbättra tillvaratagandet av naturhänsyn i skogen. I korthet går det till så att när vi är ute i skogen och manuellt märker ut gränsen för områden som ska avverkas, var maskinerna inte får köra och naturvärden som ska bevaras, så samlar vi in GPS-koordinater som sedan skickas till styrsystemet i skogsmaskinen. Hittills har denna märkning gjorts med pappersband som kan vara svåra att se, de blir översnöade eller trillar ner på marken. GPS-positioneringen hjälper oss att bli mer precisa i arbetet och vi kan vara säkra på att undvika att köra på fel ställe i skogen.

Vid digital naturvårdshänsyn registrerar skördarföraren den hänsyn han tar under arbetet i skogen och skogsägaren får direkt ett kvitto efter avverkningen utan att detta behöver dokumenteras manuellt i efterhand.

Testkörningar har fallit ut positivt och ambitionen är att föra ut tekniken inom ett par åt. Projekten drivs inom ramen för Mistra Digital Forest, skogsindustrins program för utveckling av digitala lösningar för en hållbar och effektiv skoglig bioekonomi.

 

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.