Nyhet
2 dec 2021, 11:48 CET

Ett aktivt skogsbruk gynnar klimatet

EU-kommissionens nya skogsstrategi fokuserar på skogen som kolsänka. Skogen spelar en viktig roll för klimatet, men det är genom ett aktivt skogsbruk som man tar vara på skogens fulla potential i klimatomställningen.

 

Skogens roll i klimatomställningen har debatterats flitigt den senaste tiden. I juli presenterade EU-kommissionen sin skogsstrategi där fokus ligger på skogens roll som kolsänka och skogens bidrag till den biologiska mångfalden. Det fick flera aktörer att efterlysa en större medvetenhet kring skogens fulla potential i omställningen till ett fossilfritt samhälle.

– Om konsumtionstrycket inte minskar och vi ska fortsätta bygga, klä oss och transportera saker, och samtidigt möta klimatmålen, så måste vi ersätta det ändliga med förnybart. Det är från skogen vi kommer få materialet till trähus, pappersförpackningar och kanske till och med textilier, säger Linda Eriksson, skogsdirektör på Skogsindustrierna.

Hon menar att skogens roll som kolsänka är viktig, men att man behöver se skogens bidrag till klimatomställningen i sin helhet.

– Fokuserar man bara på skogens roll som kolsänka så missar man att de produkter vi får genom att bruka skogen också spelar en väldigt viktig roll i den här omställningen, fortsätter hon.

Flera nyttor med skogsbruk

I Sverige har vi i dag en god tillväxt på skog. Skogen växer mer än vi avverkar och mängden skog ökar. Nyckeln till det, menar Per Funkquist, hållbarhets- och kommunikationschef på Billerud Skog, är just ett aktivt skogsbruk.

– Skogen binder kol när den växer. Man binder också in kol i fast trä som byggnader, inredning och möbler, och när ett trähus till slut rivs och bränns så blir det bioenergi. Genom att bruka skogen kan vi också ersätta exempelvis plast och aluminium med träprodukter.

Precis som Linda Eriksson efterlyser han ett helhetsperspektiv på skogens bidrag till klimatomställnigen.

– Självklart frigörs kol när en enskild plats avverkas, men man behöver sätta det i ett större perspektiv. Utgår man från en enskild plats där man avverkat och konstaterar att "här frigjorde vi kol", så ser man inte hela bilden.

I respons till EU-kommissionens skogsstrategi har Skogsindustrierna tagit fram rapporten "The forest carbon debt illusion" där det konstateras att långsiktigt brukade skogar inte resulterar i någon kortsiktig kolskuld i jämförelse med om avverkningen skulle minskas eller upphöra, att mängden koldioxid i atmosfären skulle öka kraftigt om Sverige slutade med skogsbruk och att en tioprocentig minskning av avverkningarna inte skulle få någon effekt på klimatet, men att mängden fossila utsläpp skulle öka.

Hur brukas då skogen på bästa möjliga sätt utifrån ett klimatperspektiv?

– Genom ett aktivt skogsbruk upprätthålls en hög tillväxt. För maximal tillväxt ska man ha så bra plantmaterial som möjligt och man ska röja, gallra och gödsla. Det finns mycket som kan göras i syfte att bedriva ett ansvarsfullt skogsbruk, men allt handlar om att vara aktiv, säger Linda Eriksson.

Också Per Funkquist understryker vikten av ett aktivt och välplanerat skogsbruk.

– Var noga med ståndortsanpassning och föryngring för optimala tillväxtförutsättningar. Röj och gallra när träden står för tätt, det ger kvarvarande träd en boost, och gödsla. Ta vara på de metoder som finns och genomför dem i rätt tid. Ett aktivt skogsbruk gynnar kolbindningen och även lönsamheten, konstaterar han.

 

Så bidrar ett aktivt skogsbruk till klimatomställningen

  • Skogen binder kol när den växer. I dag överstiger tillväxten avverkningen i Sverige och mängden inlagrad kol ökar därmed.
  • Fast trä och träkonstruktioner i inredning och möbler i trä binder också kol.
  • Substitutionseffekten – råvaran från skogen gör det möjligt att ersätta exempelvis plast och aluminium med papper, ett material med lägre klimatpåverkan.
  • Biobränsle från skogen ersätter fossila ändliga bränslen.

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.