Nyhet
20 maj 2020, 15:29 CET

Har du granbarkborrar i din skog?

Nu när dagstemperaturen stiger över 18 grader och vi har plusgrader hela dygnet börjar granbarkborren att svärma.

Borrmjöl vid stambasen är tecken på barkborreangrepp. Fotograf: Mattias Sparf | Skogsstyrelsen

En kall maj har hejdat granbarkborrens framfart. Men nu börjar dagstemperaturerna att stiga. Från och med nu och med fyra veckors mellanrum bör skogsägare i utsatta områden kontrollera sin skog för att hitta angrepp från granbarkborren. Det går att följa granbarkborrens övergripande svärmningar via Skogsstyrelsens hemsida.

– Från det att angreppet bryter ut har man ungefär åtta veckor på sig att få ut virket ur skogen och in till industrin, säger Ulf Gustavsson, fältköpschef på Billerud.

Granbarkborren väljer att främst angripa äldre och stressade granar. Yngre frisk granskog klarar sig och man behöver inte kontrollera skog som är under 40 år.
– Äldre granskog med lägre vitalitet, vindfällen och områden som hade angrepp förra året är det man ska prioritera, säger Ulf. Var även uppmärksam i granbestånd på tidigare åkermark som kan vara extra utsatta.

Leta efter borrmjöl vid stambasen samt på stammen och märk gärna upp de angripna träden. Om det kommer ett kraftigt regn spolas borrmjölet bort och det kan vara svårt att hitta det angripna trädet igen.

Granar som redan är döda kan lämnas kvar i skogen då de blir till död ved, något som gynnar granbarkborrens fiender och den biologiska mångfalden. – Gör gärna högstubbar av döda granar, tipsar Ulf.

Hur allvarliga angreppen blir denna sommar beror delvis på vädret, torka gynnar granbarkborren. Volymen skadad skog från åren 2018-2019 är större än alla samlade angrepp under de senaste 50 åren.

På Skogsstyrelsen webbsida kan man följa vilka områden som är utsatta via de fällor som satts upp i skogen.

Här finns också riskkartor som visar vilka områden som tros få stora angrepp.

Skogsstyrelsen har också mycket information där du kan lära dig mer om granbarkborren.

Läs mer om granbarkborren

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.