Nyhet
4 sep 2020, 10:03 CET

Hösten i skogen

Hösten bjuder på krispiga dagar med hög luft och visar naturens alla färger – en tid för jakt och viltvård men även för skogsarbete.

Ungskogar måste röjas för att minska konkurrensen mellan träden. De träd som lämnas kvar får då högre tillväxt, blir grövre och får ett högre ekonomiskt värde.

Klenare bestånd kan man röja året om men röjer man gran grövre än 7 cm i brösthöst, måste man anpassa tidpunkten för röjningen med tanke på granbarkborren. September är en bra månad att röja grövre granbestånd, då hinner de nedröja stammarna torka innan nästa års svärmningar.

– Granbarkborren har ställt till med stora problem i de södra delarna av vårt verksamhetsområde, säger Ulf Gustavsson, fältköpschef på Billerud Skog. Så titta över hur era granbestånd mår när ni är ute i skogen!

Tid för älgjakt och viltvård

Sverige har världens tätaste älgstam och många områden har problem med ett hårt betestryck och skador på tall. En balanserad avskjutning är viktig för skogsbruket. Skogsstyrelsens årliga inventering visar att betesskadorna är stora i norra Sverige.
– Som skogsägare kan du även vara noga med att se till att det finns lövträd i skogen för att minimera betesskadorna på tall, säger Ulf.

Beställ vårens plantor nu

En annan höstaktivitet är att redan nu planera för kommande års planteringar.
– För den som ska plantera i vår är det dags att beställa plantor redan nu för att vara säker på att få rätt plantor, säger Ulf. Våra virkesköpare kan ge dig råd om plantering och tar även hand om din beställning och skickar den till plantskolan.

 

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.