Nyhet
3 jun 2019, 11:38 CET

Kolla din skog i sommar

Semestern närmar sig med stormsteg. Sommarledigheten är ett perfekt tillfälle att titta till sin skog och se om någonting behöver åtgärdas.

Det finns flera anledningar till att kontinuerligt ge sig ut i skogen. Framför allt handlar det om att se om skogen behöver gallras eller röjas.

Om du som skogsägare vill att din skog ska utvecklas på rätt sätt är det viktigt att du tittar till din skog med jämna mellanrum. Ulf Gustavsson, fältköpschef på Billerud Skog, menar att sommarsemestern är ett bra tillfälle.
– Det är jättebra att ge sig ut i skogen under sin semester. Skogen växer och förändras hela tiden, inte minst i de yngre bestånden. Vill man som skogsägare få en optimal utveckling på sin skog så behöver man både gallra och röja vid rätt tillfällen, säger Ulf.

Det finns flera anledningar till att kontinuerligt ge sig ut i skogen. Framför allt handlar det om att se om skogen behöver gallras eller röjas.
– Det kan kännas som att man nyss var ute i skogen och planterade och så har det helt plötsligt gått fem år. Skogen har en otrolig växtkraft och den kan se helt annorlunda ut på bara några få år. Genom att gallra och röja i tid får du kraftiga träd och undviker långa och klena stammar som är känsligare för snöbrott.

I de äldre bestånden kan det ha blåst ner träd som måste tas om hand. Dessutom innebar den torra sommaren 2018 att det i år finns en del granbarkborreskador att vara uppmärksam på.
– Det är viktigt att hitta granbarkborreskadorna i ett tidigt skede så att man kan avverka skogen innan skadorna hinner sprida sig. Titta efter borrmjöl när du är ute i skogen, tipsar Ulf.

Känner du att du inte har tillräckligt med kunskap i en viss fråga kan du vända dig till en virkesköpare.
– Min sommarhälsning till alla skogsägare är att tänka på sin skog. Våra virkesköpare sitter både på kunskap och lokalkännedom där just din skog finns. Har man frågor är man varmt välkommen att kontakta oss för råd eller om någonting behöver åtgärdas. Vi hjälper mer än gärna till, avslutar Ulf.

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.