Nyhet
7 nov 2019, 11:16 CET

Öka skyddet mot granbarkborren

Granbarkborren fortsätter att härja i våra skogar. För att vara bättre förberedd inför nästa säsongs insektssvärmar bör du inventera din skog inför vintern.

Förra årets varma klimat var gynnsamt för granbarkborren och många hoppades att årets regniga sommar skulle stoppa insektens framfart. Men enligt Skogsstyrelsen ökade antalet anmälningar om avverkning på grund av granbarkborren, från cirka 2 800 anmälningar 2018 till 4 400 i år.

- Det är effekterna från förra årets varma och torra sommar som vi ser nu, säger Axel Eriksson som är chef för skoglig planering på Billerud.

Torra marker drabbas värst

Vad granbarkborrens framfart beror på är inte klarlagt, men varmare klimat i kombination med felaktigt skogsbruk är möjliga förklaringar.

- De värst drabbade områdena är torra delar av södra och mellersta Sverige där senaste tidens stormar också fällt många träd. Här har även den starka viltstammen fått skogsägare att plantera gran istället för tall, vilket gör skogen mindre motståndskraftig mot nya angrepp, säger han.

Under våren och sommaren syns de tydligaste tecknen på angripna träd, men angreppen går att upptäcka året om. Axel tipsar om att titta efter gnagmjöl och uppfläkt bark på stammarna.

- Genom att inventera beståndet under vintern och hålla god virkeshygien är du bättre förberedd inför nästa säsong, säger han och berättar att det i dag finns bra hjälpmedel för att hitta stressade träd som kan vara angripna.

- Den som har drönare hemma kan med fördel flyga över skogen för att få en överblick. Barrträd som har blivit roströda till färgen är tecken på angrepp, medan silverfärgade trädkronor signalerar att granbarkborren lämnat träden. För att förebygga nya angrepp bör man avverka angripna granbestånd och ta bort vindfällen av gran, medan döda granar kan stå kvar.

Hopp om färre angrepp från granbarkborre

När många vill avverka sina granbestånd samtidigt sprids oron för att virkesmarknaden ska bli övermättad. Speciellt med tanke på de problem man har med angrepp från granbarkborren nere i Europa där virkespriserna har störtdykt.

- För att inte granbarkborren ska dra längre norrut är det viktigt att vi tillsammans arbetar förebyggande, säger Axel. Men jag tycker inte att skogsägare ska vara allt för oroliga. Mycket av virket är fortfarande friskt. Får vi en till regnig sommar är chansen också stor att angreppen minskar nästa säsong.

 

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.