Nyhet
19 nov 2019, 20:00 CET

Planera med skogsbruksplan

Vintern är en bra tid att planera ditt skogsbruk och se över skogsbruksplanen. Under 2020 kommer nya laserdata som du kan uppdatera din skogbruksplan med. 


Virkesköparna på Billerud är redo att ge råd och tips om du behöver hjälp.
– Skogsbruksplanen kan behöva uppdateras om man till exempel väljer att ha en annan inriktning på sitt skogsbruk. Boka tid med din virkesköpare och gå igenom planen för att se om den behöver förändras eller om det bara är att köra på som tidigare, säger Lars-Erik Busk, köpdistriktschef på Billerud.

Han tipsar om Skogsägarwebben som ett bra verktyg för att på digital väg ha koll på skogen och de virkesaffärer som har genomförts.
– Med Skogsägarappen har man sin skogsbruksplan i telefonen. En smart lösning när man är ute i fält och vill ha överblick på sin skog. I appen finns bland annat ett GPS-stöd.
Han fortsätter:
– På Skogsägarwebben får man full kontroll över sina virkesaffärer med Billerud, både pågående och avslutade. På ett enda ställe finns all information om ens skogsbruk samlat.

Och hur når man webben?
– Gå in via Billeruds publika hemsida och logga in. Saknar man login får man den via sin virkesköpare, förklarar Lars-Erik.

Uppdatera med nya laserdata

Vintern är också en period då den ekonomiska redovisningen sker av de virkesaffärer som man har gjort under 2019. Redovisningen är underlag inför kommande deklaration. En nyhet som hjälper till att uppdatera skogsbruksplanen är att Billerud får in nya laserdata under 2020–2021.
– För snart tio år sedan skannades hela Sverige av för att ge en aktuell profil av berggrunden. På köpet kunde man då även filtrera fram laserpunkter på varje träds höjd och diameter, förklarar Lars-Erik.

År 2019 togs beslut om att göra om skanningen av skogsbeståndet, eftersom höjd och diameter på träden förändras år från år.
– Den nya skanningen ger oss ett mycket bra underlag att uppdatera skogsbruksplanen. På det viset får man en aktuell beskrivning av sina bestånd.

Den aktuella skanningen har gjorts av Skogsvårdsstyrelsen.
– Vill man ha sin skogsbruksplan uppdaterad med nya laserpunkter beställer man det via oss, säger Lars-Erik.

 

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.