Nyhet
27 maj 2020, 10:48 CET

Planteringar kan genomföras

Säsongens planteringar kommer att kunna genomföras trots den brist på utländsk arbetskraft som följt i coronakrisens spår.

– Vi bedömer i dagsläget att vi kommer att kunna genomföra den plantering och skogsvård som är planerad även om vissa insatser blir lite försenade, säger Uno Brinnen, skogsdirektör på Billerud. Genom att tidigarelägga viss plantering med svenska plantörer eller omfördelning av resurser från till exempel röjningsarbete har våra entreprenörer löst personalbehovet. Viss EU-arbetskraft har även fått resa in till Sverige.

Billerud har hög beredskap för att kunna parera effekterna av covid-19 pandemin. Än så länge har dock skogsindustrin varit ekonomiskt relativt opåverkad.
– Sågverken kör sin produktion, men med en kort framförhållning, och är beredda att produktionsbegränsa om det skulle behövas. Inom Billerud ser vi en fortsatt stabil efterfrågan på material till livsmedel- och medicinska förpackningar, säger Uno.

Att fler och fler verksamheter nu öppnar upp i Europa ger anledning till en försiktig optimism.
– Vi hoppas att det går enligt plan och att pandemin inte tar fart igen. Troligtvis får vi en sommar då många semestrar hemma i Sverige och med fler människor ute i skog och mark än vanligt.

 

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.