Nyhet
26 aug 2020, 10:34 CET

Samarbete under pandemin

Inom Billerud Skog har vi anpassat verksamheten så att du som skogsägare ska känna dig trygg i kontakten med oss under coronapandemin.

Niklas Gustafsson är virkesköpare i Södra Svealand med kontoret i Sala som sin bas. Sedan i våras har hans, liksom många andras, arbetsvardag förändrats på grund av pandemin. Han berättar:
– Kontoret i Sala är vanligtvis en social plats där många skogsägare tittar in och hälsar när de har vägarna förbi. Den möjligheten har vi pausat och kontoret är tills vidare stängt för besök.

Även virkesköparna kunde ibland stanna till för ett spontant besök hos en skogsägare.
– Det gör vi inte nu, säger Niklas. Vi ringer alltid i förväg och bokar ett möte. Vanligtvis träffas vi också ute i skogen där det är lätt att hålla avstånd.

Enligt Niklas har samarbetet fungerat bra även under dessa förutsättningar. Verksamheten och antalet skogsåtgärder genomförs i vanlig utsträckning även om sättet att samarbeta har förändrats något.
– Möten hålls utomhus eller via telefon. Vi är vana vid att utgå ifrån kartor när vi planerar åtgärder i skogen och det fungerar lika bra även om man inte träffas på kontoret eller hemma vid köksbordet. Nu får jag ännu fler skisser med kartor i mejlen än tidigare. Vi märker också ett ökat intresse för digitala verktyg, till exempel är en digital skogsbruksplan ett väldigt bra stöd i arbetet. När man väl är ute i skogen kan man också ta en bild på det man vill diskutera och skicka till varandra.

Så här arbetar vi under pandemin

Billerud Skog arbetssätt och instruktioner under pandemin utgår från Folkälsomyndighetens rekommendationer, allt för att minska risken för eventuell smittspridning och för att både skogsägare och virkesköpare ska kunna känna sig trygga i kontakten.

Arbetssätt och instruktioner under pandemin innebär bland annat att:

  • Kontoren är stängda för besök.
  • Möten äger vanligtvis rum utomhus eller sker via telefon eller digitalt.
  • Man åker i egen bil till möten.
  • Vi skakar inte hand.
  • Aktiviteter som exempelvis skogsdagar är inställda tills vidare.

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.