Nyhet
2 sep 2021, 13:10 CET

Smarta tjänster för enklare skogsägande

Att äga och sköta skog är ett stort åtagande och som skogsägare kan man ibland känna sig osäker på vilka åtgärder som bör vidtas. Billerud gör skogsägandet enklare.

Markberedning och plantering, röjning, gallring och avverkning, skogsbruksplan, certifiering och virkesförsäljning. Känns det som mycket att hålla reda på? Genom erfarna virkesköpare med stor lokalkännedom, samt ett antal smarta tjänster som förenklar skogsägandet, finns Billerud med hela vägen från markberedning till slutavverkning.
– Man kan sälja virke på olika sätt. Du kan antingen själv hugga upp det och leverera vid vägen, eller låta Billerud sköta avverkningen genom en avverkningsrätt, säger Ulf Gustavsson, fältköpschef på Billerud.

Väljer du att låta Billerud ta hand om avverkningen har du en erfaren virkesköpare med dig hela vägen.
– En virkesaffär börjar med en kontakt med någon av våra virkesköpare. Tillsammans kommer ni överens om hur arbetet ska utföras. Därefter följer en detaljplanering av området som tecknas ner i kartor och traktdirektiv. Den följer sedan med till det avverkningslag som ska utföra åtgärden och du kan följa detta på Skogsägarwebben och i Skogsägarappen.

Prioriterad kund

Att ha ett samarbetsavtal med Billerud innebär att du snabbare får hjälp när du som mest behöver det.
– Du blir en prioriterad kund, vilket bland annat innebär att du får snabbare hjälp vid till exempel stormskador, granbarkborreangrepp och annat som kan hända med skogen. Det kan vara svårt att hinna hjälpa alla som drabbats om det är många i samma område, så det kan vara skönt att veta att man är prioriterad i en sådan situation.

Grunden för ett samarbetsavtal med Billerud är skogsbruksplanen, något som alla skogsägare bör ha. Vill du certifiera din skog är samarbetsavtal och skogsbruksplan en förutsättning. En certifiering av skogen är en kvalitetsstämpel och ett kvitto på att skogen brukas långsiktigt och med hänsyn till kultur och miljö. Att certifiera skogen genom Billerud innebär dessutom en avsevärt lägre kostnad i jämförelse med att själv ordna med certifieringen. På Skogsägarwebben och i Skogsägarappen samlas all information om skogen digitalt och du kan enkelt få tillgång till skogsbruksplanen och alla kontrakt som gäller skogen.
– Att våra virkesköpare är utspridda i landet och har stor lokalkännedom är en fördel. Vi är ett stort och stabilt företag med långsiktiga relationer till våra entreprenörer. På så sätt kan vi försäkra oss om att vi får åtgärderna utförda på ett korrekt och bra sätt. 

Detta erbjuder Billerud:

Slutavverkning och gallring
Markberedning, plantering och röjning
Samarbetsavtal
Skogsbruksplan
Certifiering
Virkesköpare med god lokalkännedom
Skogsägarwebben och skogsägarappen

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.