Nyhet
12 sep 2018, 9:30 CET

Sommarens torka gav stressad skog

Det torra vädret ökade inte bara risken för brand i skog och mark. Den fick även konsekvenser för trädens motståndskraft. Anna-Lena Axelsson, koordinator för SLU:s miljöanalysprogam för skog, berättar mer.

Foto: Viktor Wrange, SLU

Vad händer med skogen vid en längre period av torka?
Det som framförallt sker är att träden blir stressade. När det är så torrt som det varit i år går trädens energi och kraft åt till att få stam och grenar att överleva istället för att växa. Barr och löv faller av. Trädens tillväxt kan påverkas flera år efter en torr sommar.

Vilka är de största riskerna?
Träden blir sjuka av stressen och precis som vi människor får de sämre motståndskraft. Det främsta hotet efter torka är granbarkborre som i första hand angriper äldre granskog. Värme och torka gynnar granbarkborren. Har du redan granbarkborre på din fastighet så ökar risken ytterligare vid varmt och torrt väder.

Ökar risken för stormfällor?
Nej, det skulle jag inte säga. Vuxna träd har väl utvecklade rotsystem som inte påverkas nämnvärt av torkan.

Vilka delar av skogen klarar torkan sämst?
Träd som planteras på fel mark blir känsligare för torka, till exempel gran som planterats på för mager mark. Även nyplanterad skog som inte hunnit etablera sig är känslig för torka. Sannolikt kommer vissa skogsägare behöva komplettera de planteringar som gjordes i våras med en del nya plantor.

Vad kan jag som skogsägare göra?
Försök att hitta de träd som eventuellt har blivit angripna av granbarkborre. Det tydligaste tecknet brukar vara små bruna högar av borrmjöl på marken omkring stammen som granbarkborren forslat ut ur barken. Försök sedan fälla och transportera bort de angripna träden så fort som möjligt.

Vilka förebyggande åtgärder kan man vidta?
Mitt främsta råd är att plantera rätt trädslag på rätt mark. Det vill säga tall där det ska vara tall, gran där det ska vara gran och löv där det passar bäst. Det är också bra att behålla lövträden vid röjning och gallring, blandskog är bra på flera sätt.

 

Nyheter

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.