Nyhet
6 apr 2020, 16:04 CET

Stoppa granbarkborren

Problemen med granbarkborren fortsätter. Så här kan du agera i vår för att skydda din skog.

Nu kommer våren och stigande temperaturer gör att den fruktade granbarkborren vaknar till liv. Det är hög tid att inventera skogen och titta efter färska angrepp.
– Granbarkborren dras till stressade träd och därför är mitt tips att titta efter gnagmjöl och avfläkta stammar i närheten av angripna bestånd och på stormfällda träd, säger Axel Eriksson, chef för skoglig planering på Billerud.

Att flyga med drönare över skogen ger också en bra överblick av läget.
– Rostbruna granar kan vara ett tecken på förra sommarens angrepp medan silvergranar signalerar att trädet är dött, säger Axel.

God virkeshygien viktig

För att stoppa granbarkborren är det viktigt att hålla god virkeshygien och ta bort färska vindfällen av gran.
– För närvarande har industrierna överskott på skadat granvirke och frågan om hur vi ska agera är därför komplex. Vårt fokus på Billerud är att avverka träd med färska skador och låta redan döda så kallade silvergranar stå kvar i skogen. När granbarkborren lämnat trädet blir det en utmärkt levnadsmiljö för andra insekter som är barkborrens naturliga fiender. Något som är positivt är att förra årets regniga väder gjort att marken kunnat fylla på sina näringsdepåer och därmed har vi fått fler vitala granar som är bättre rustade mot nya angrepp, säger Axel.

Odla rätt trädslag på marken

Ett långsiktigt tips för att stoppa granbarkborren är att odla skog på ett mer variationsrikt sätt än vi gör i dag. Genom att ha varierade trädslag och åldrar i samma bestånd måste granbarkborrarna anstränga sig mera för att hitta träd att angripa.
– En stor anledning till insektens framfart är att man i framför allt södra delarna av landet har odlat fel trädslag på fel mark, säger Axel. Genom att plantera tall på torr mark och gran på fuktigare beståndsorter kan vi lättare förebygga nya angrepp.

 

Mer information

Kontakta din virkesköpare för råd vid upptäckten av nya angrepp. Mer information om granbarkborren. På Skogsstyrelsens hemsida finns aktuell information om läget.

Läs mer

Granbarkborren

Granbarkborren är ett stort hot mot våra granskogar i dag. Vi har samlat viktig information om hur du upptäcker angreppen och vad du som...

Upptäck granbarkborrens angrepp

Tajming är A och O för att kunna upptäcka angreppen från granbarkborren i tid. Var ute i skogen minst var fjärde vecka mellan början av maj och...

Bekämpning av granbarkborren

Som skogsägare kan du bekämpa granbarkborren på flera olika sätt. Vi har samlat de vanligaste metoderna och hur du ska gå till väga.