Nyhet
20 apr 2022, 10:08 CET

Tusenfoting på frammarsch

I utvecklingsprojektet Centipede satsar svensk skogsnäring och maskintillverkaren Komatsu Forest på att ta fram en mer skonsam och effektiv skogsmaskin. Nu är projektet inne in i en ny fas.

Den första konceptmaskinen rullade ut för testkörning i Västerbottens skogar den 26 november 2021. Skogsmaskinen är resultatet av projektets andra fas och vi ser nu fram emot att få pröva maskinen på riktigt, säger Göran Andersson, Senior Advisor på Billerud. 
─ En maskin är framtagen, som nu utvärderas i fält och genomgår tester innan vi går vidare i projektet. Vi måste komma ihåg att det är just ett utvecklingsprojekt och vi tror att vi behöver korrigera och jobba vidare med vissa saker innan vi når hela vägen, säger Göran.

Mindre påverkan, ökad komfort
Det var under 2019 som en förstudie inleddes för att ta fram en skonsam skotare, en maskin som med lågt marktryck ska ge minde markpåverkan i skogen, öka förarkomforten samt sänka bränsleförbrukningen. Kravet är också att maskinen ska öka produktiviteten och möjliggöra ett jämnare virkesflöde till industrin sett över året. Utifrån kravställningen finns nu en konceptmaskin, som inger stora förhoppningar.

De flesta av Sveriges skogsföretag ingår i projektets styrgrupp och tillverkaren Komatsu Forest står bakom tekniken. Tillsammans ska de under 2022 fatta beslut om hur projektet tas vidare.
─ Vi hoppas att testerna slår väl ut så att utvecklingen kan gå in i nästa fas så snabbt som möjligt. Tanken är dock att vi fortsatt vill ha möjlighet att justera tekniken innan vi går vidare i projektet. Vis av erfarenhet törs jag inte lova exakt när det sker. Viktigast är att vi först är helt nöjda med produkten, säger Göran.

I och med att detta är en helt ny typ av maskin med nya egenskaper klassas den som en LIHS-skotare (Low Impact High Speed). Arbetsnamnet är Centipedeskotare.

 

Om Centipede

Samarbetet är unikt i sitt slag då de flesta skogsföretagen i Sverige står bakom projektet och på så sätt bidrar i teknikutvecklingen för ett hållbart skogsbruk. Projektet har fått namnet Centipede (som betyder tusenfoting). Deltagare i projektet är Billerud, Holmen, Komatsu Forest, Mellanskog, Norra Skog, SCA, Stora Enso, Sveaskog och Södra Skog.

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.