Nyhet
6 okt 2020, 11:12 CET

Billerud bidrar till positiv klimateffekt

Skogens roll i att bekämpa klimatförändringarna är välkänd. Dessutom bidrar produkterna från skogens råvara till att stora mängder fossil olja stannar kvar under marken.

Totalt sett bidrar Billerud verksamhet och produkter med en stark, positiv klimateffekt, enligt en ny studie.
- Effekten av att byta ut förpackningar av plast, glas och aluminium mot pappersbaserade lösningar är mycket större än vad man tidigare har trott. Vi hoppas att studien bidrar till ökad förståelse i valet mellan olika förpackningsmaterial, säger Malin Ljung Eiborn, Hållbarhetsdirektör på Billerud.

Studien visar att Billeruds försäljning av kartong, papper och massa bidrar till en årlig reduktion av 5,4 miljoner ton koldioxid från atmosfären. Detta motsvarar utsläppen av växthusgaser från hela svenska stålindustrin, eller en tredjedel av alla inrikestransporter i Sverige. Siffran inkluderar även den negativa klimatpåverkan från verksamheten, som främst handlar om utsläpp relaterade till inköp av insatsvaror och transporter.

- Vår roll är att stimulera ansvarsfullt skogsbruk och se till att fossila produkter byts ut mot förnybara. Under de senaste åren har vi märkt av ett ökat intresse för skogen som råvara. En intressant slutsats från studien är att pappers- och kartongprodukter kan generera en klimatfördel som är betydligt högre än om skogsråvaran används direkt som biobränsle. Det behövs dock mer forskning inom området för att förstå den fulla potentialen, säger Malin Ljung Eiborn.

Hållbar investering

Billeruds produktion är idag 97 procent fossilfri, något som även resulterat i utmärkelser inom hållbarhet. Hållbarhetsanalysföretaget Sustainalytics rankar Billerud som det mesta hållbara bolaget att investera i inom förpackningsbranschen i ESG Risk Ratings. Enligt Sustainalytics är Billerud globalt det företag med lägst hållbarhetsrisk inom sin industri, och rankas därför som nummer ett av sammanlagt 80 förpackningsbolag.

Områden där Billeruds position bedöms vara särskilt stark är koldioxidutsläpp från den egna produktionen samt arbetet med hälsa och säkerhet.

Studien Klimatpåverkan är ledd av Peter Holmgren, skogsbruksspecialist och tidigare generaldirektör för Center for International Forestry Research (CIFOR).

Läs mer om Sustainalytics utvärdering.

 

Läs mer

Nyhet
24 apr 2024

En bra start för framtida bestånd

Våren innebär planteringstid för många skogsägare. Flera faktorer samspelar för att de nya trädplantorna ska få en bra start.
Nyhet
15 mar 2024

Gynnsamt att avverka

Just nu är det ett gynnsamt läge för skogsägare att sälja virke. Virkespriserna ligger på bra nivåer och avsättningen till industrin är god.
Nyhet
31 jan 2024

Bästa tipsen inför skogsdeklarationen

Deklarationstider står för dörren. Redan den 12 februari finns kostnadsränta att spara för den som väntar en större kvarskatt.